Presentat monogràfic de L'Altra Mirada sobre Municipalisme i polítiques transformadores

Presentat monogràfic de L'Altra Mirada sobre Municipalisme i polítiques transformadores
9edecd82-9cb9-4038-b372-333bc7fb6709
9edecd82-9cb9-4038-b372-333bc7fb6709

Les fundacions Darder-Mascaró han presentat aquesta setmana a l’espai Sus-Cultura, de la cooperativa de consum cultural Corda i Poal, el núm. 107 de la revista L’Altra Mirada. En aquest cas, un monogràfic sobre municipalisme, amb l’objectu de situar el debat sobre la importància del primer esglaó de la democràcia, la política local,  en la perspectiva de les eleccions del proper 28-M.

Els Ajuntaments, una de les administracions amb menys recursos però a la vegada més properes a la ciutadania, són recuperats a la revista com una eina per elaborar polítiques transformadores en una perspectiva ecosocial. Com insisteix l’editorial d’un monogràfic coordinat per Biel Payeras i David Abril, encara que el focus mediàtic d’aquest any electoral es posin en les eleccions autonòmiques i les estatals, “allò cert és que els canvis polítics sempre comencen per baix, per l’àmbit local. Recordem que així va ser, per exemple, amb la proclamació de la II República, que va començar al balcó dels Ajuntaments”.

L’acte va ser presentat per Miquel Rosselló i Biel Payeras (fundacions Darder-Mascaró), i la regidora d’urbanisme de Palma, Neus Truyol, candidata de MÉS per Palma a la batlia de Cort. De fet, el monogràfic inclou un extens article col·lectiu sobre el recentment aprovat Pla General de Palma, que subratlla la importància de l’urbanisme com eina per englobar distintes polítiques públiques que incrementin els nivells de benestar social i de sostenibilitat de la ciutat.

El monogràfic s’enceta amb un suggeridor article de reflexió del professor de ciència política i exregidor de Barcelona Ricard Gomà, amb el títol “Un municipalisme per cuidar la vida. Perquè volem el pa, i també les roses”. Segueix un bon grapat d’articles que combinen l’experiència en política local i supralocal (Catalina Trobat, Aitor Morràs, Maria Ramon, Alice Weber, Ferran Rosa, Rosa Cursach, Carme Gomila, Aina Sastre, Àlex Segura), amb els posicionaments i demandes d’organitzacions socials (EAPN, Palma XXI, Mercat Social). Tanca la revista un article de la consultora experta en polítiques de participació Neus Ramis, directora de ‘La Bombeta’.

 

Comentaris
Presentat monogràfic de L'Altra Mirada sobre Municipalisme i polítiques transformadores