G7 alternatiu: final del món, final de mes, la mateixa lluita

G7 alternatiu: final del món, final de mes, la mateixa lluita
Irunea-1
foto: G7EZ

A Irun, més de 5.000 activistes participen en aquests dies a la trobada alterativa de moviments socials a la celebració de la cimera del G7 a Biarritz, al País Basc francès. Baix el lema «Final del món, final de mes, la mateixa lluita», els organitzadors del G7EZ han criticat el caràcter antidemocràtic del G7 en la governança mundial del planeta i les poques esperances pel que fa als acords a què hi puguin arribar els mandataris de països que han contribuït amplament «a incrementar les desigualtats climàtiques, econòmiques i de gènere», ha afirmat la màxima responsable d’ATTAC, Cuca Hernández.

Cal tenir en compte que el autoproclamats governadors del món (que han convidat a la taula el president en funcions espanyol, Pedro Sánchez), Estats Units, Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia, Japó i Canadà deixen fora la resta de pobles del planeta, incloent els anomenats BRICS (Brasil, Rússia, Índia, la Xina i Sudàfrica) malgrat el pes econòmic i la influència d’aquests països, imprescindibles per resoldre problemes com la crisi climàtica, o abordar el que està passat en aquests moments amb la destrucció de l’Amazones.

«Les migracions forçoses front a les guerres, la pobresa i els desordres climàtics diuen molt del balanç d’aquells que han fixat les regles de la mundialització econòmica i les relacions internacionals actuals. La seva única resposta és construir murs cada vegada més alts i tancar les seves fronteres, fins i tot quan les seves polítiques agreugen les desigualtats en els països rics i a la resta del món. Menyspreen els pobles i trepitgen la seva sobirania», assenyala el manifest de la plataforma impulsora de la contracimera.

Tot i la militarització de la frontera entre França i Espanya, ahir es va celebrar una important manifestació d’Hendaia (al País Basc francès) a Irun (Guipúscoa), travessant la fronterafranco-espanyola,a la qual també hi foren presents els gilets jaunes. El campament de la cimera alternativa fou atacat la nit del divendres per part de la policia francesa, que va fer servir bales de foam i gasos lacrimògens per desallotjar-lo.

La contracimera, que des del primer moment ha remarcat el seu caràcter pacifista i antimilitarista,ha inclòs a la seva agenda les reivindicacions dels pobles sense Estat (amb EH-Bildu com una de les entitats més presents) i una forta crítica a la política de fronteres de la UE.

Comentaris
G7 alternatiu: final del món, final de mes, la mateixa lluita