1er de Maig en defensa de majors salaris i reduir jornada

1er de Maig en defensa de majors salaris i reduir jornada
Captura de pantalla 2024-04-29 a les 15.46.40
Captura de pantalla 2024-04-29 a les 15.46.40

Dimecres es tornarà celebrar el 1er de Maig, dia del treball. I és que el treball segueix ocupant un lloc central a les vides de la majoria de la societat, sigui perquè és l’activitat a la qual dedicam més hores en el nostre dia a dia, sigui pel seu excés o pel seu defecte.

D’entre els diferents aspectes relacionats amb les condicions laborals, marcades en les darreres dècades per la precarietat, els sindicats s’hi han fixat enguany en els baixos salaris i en la reducció de la jornada laboral. Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, argumenten que els marges empresarials han crescut prou com perquè es comencin a repartir, perquè els salaris han crescut molt més lentament, i en el cas de les Illes Balears, a més, les càrregues laborals s’hi han intensificat perquè hi falta gent.

L'habitatge és l’altre gran maldecap de la classe treballadora illenca, una fàbrica de treballadors i treballadores pobres, atès que som la comunitat on qualsevol persona ha de fer un esforç molt superior que al d’altres regions de la península  per accedir a una vivenda, sigui en règim de lloguer o de compra. Si bé els sindicats exigeixen a les administracions unes polítiques d’habitatge actives i valentes, que no deixin la solució del problema en mans del mercat, també aposten per incrementar salaris de forma substancial.

El divendres, en homenatge als treballadors i treballadores morts en accidents de treball, CCOO i UGT varen convocar novament un acte en celebració del “Dia Mundia lde la Seguretat i la Salut al Treball”. Sindicalistes i personalitats dels partits d’esquerres es concentraren davant el monument als obrers morts al polvorí de Sant Ferran el 1895, la majoria dones i nines,  en la pitor catàstrofe laboral de la història de Balears.

Els sindicats CCOO i UGT de les Illes Balears han convocat els treballadors i treballadores a mobilitzar-se aquest dimecres a les 11:30 a Palma (Parc de les Estacions), a les 12:00 a Eivissa (Parc de la Pau) i a Maó (Plaça Explanada). 

Per la seva part, l’STEI-intersindical reivindica aquest 1er de Maig la figura d’Aurora Picornell i la necessitat de consciència de classe treballadora. En un comunicat adreçat a la seva militància, el sindicat recorda que el 1er de Maig ha de ser alguna cosa més que un dia de festa i celebració, i recorda entre altres referències aquestes paraules de l’activista comunista assassinada pels colpistes: “Companys: serà possible que no tingueu cnosciència? Sereu capaços de donar el vot als vostres enemics, aquells que us exploten en el taller, a la fàbrica, a l’obra, al comerç i al camp, perquè, quan siguin elegits regidors, puguin pujar les subsistències, explotar els obreres a les fàbriques i tallers; i si qualque dia us declarau en vaga per devensarvos dels seus atropellaments, ells mateixos us enviaran la guàrdia civil en contra de vosaltres”.

Comentaris
1er de Maig en defensa de majors salaris i reduir jornada