Cimera i Contracimera, amb el turisme i la vida al centre

Cimera i Contracimera, amb el turisme i la vida al centre
imatge: Contracimera
imatge: Contracimera

Comença avui a Palma enmig d’un gran desplegament mediàtic i policial la cimera europea sobre turisme baix la presidència espanyola del Consell de la UE. En paral·lel, aquest cap de setmana han començat les activitats en torn a la Contracimera social organitzada per diferents entitats socials i ecologistes de Mallorca.

Si bé el lema de la Cimera europea parla de la “sostenibilitat social del turisme”, des de la consciència del malestar que el turisme intensiu i sense límits està generant a societats som la de les illes, però també a moltes altres ciutats i destinacions d’arreu d’Europa, des dels col·lectius socials retreuen als mandataris congregats a l’illa aquests dies que la sostenibilitat es manegi, a l’hora de la veritat, com un recurs purament retòric.

El creixement econòmic de països i regions europeus, inclòs l’estat espanyol i  les Illes Balears, està projectat en base a una major activitat turística. Des de les entitats adverteixen que si no hi ha decreixement i limitació de l’activitat turística, aquest creixement genera desigualtats socials i impactes ambientals, amb beneficis que van a parar a molt poques mans.

Els promotors de la Contracimera també retreuen que no es tracta només d’apostar pel turisme de luxe, com si aquest fos més “sostenible”. De fet, cal recordar que les Illes Balears en conjunt hem estat la destinació europea amb major trànsit de jets privats, que generen un important volum d’emissions de CO2.

Si les illes som un ecosistema finit, on qualsevol activitat humana, i evidentment el turisme, no haurien de sobrepassar determinats límits, també ho és el planeta en el su conjunt, com una illa enmig de l’espai. Aquests dies es veurà si els països participants a la Cimera europea estan disposats a renunciar a una part del pastís econòmic que representa el turisme en benefici de la comunitat, la sostenibilitat real i la vida. Si ho fan, haurà estat per la pressió dels moviments socials, ciutadans I ecologistes.

Avui dilluns 30 d'octubre, a les 19h a la porta de Santa Catalina, barri gentrificat, hi ha convocada manifestació amb el lema 'Menys turisme, més vida'.

Comentaris
Cimera i Contracimera, amb el turisme i la vida al centre