350 cooperatives demostren cada dia a les Illes que un altre model econòmic és possible

350 cooperatives demostren cada dia a les Illes que un altre model econòmic és possible
imatge: UCTAIB
imatge: UCTAIB

Aquest darrer cap de setmana, concretament el dissabte 6 de juliol, les cooperatives de tot el món han celebrat el Dia Internacional de les Cooperatives (#CoopsDay). El tema d’enguany ha estat “Les cooperatives construeixen un futur millor per a totes les persones”, i la seva celebració assenyala el 30a Dia Internacional de les Cooperatives, reconegut per les Nacionals Unides i el 102é Dia Internacional de les Cooperatives.

El Dia Internacional de les Cooperatives se celebra cada primer dissabte de juliol des de 1923 i està reconegut com a tal per les Nacions Unides des de 1995. L’impulsa l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI), i actualment aglutina cooperatives de 100 països que compten amb un total de 700 milions de membres.

A les Illes Balears, segons les dades de 2023, hi ha prop de 350 cooperatives: 220 de treball associat (53 microcooperatives), 51 agràries, 11 de serveis, 12 d’iniciativa social, 8 de consum i 1 cooperativa del mar. Durant l’any 2023 es varen constituir 14 microooperatives de treball associat, 1 microooperativa d’explotació comunitària de la terra, 2 agràries i 1 cooperativa d’explotació comunitària de la terra.

Des de finals del segle XIX, quan es crearen les primeres cooperatives a Balears, concretament la cooperativa de consum El Porvenir a Mallorca l’any 1869, les cooperatives han contribuït a construir una societat més sostenible, fomentant el consum i la producció sostenibles i sent presents a tots els sectors econòmics.

En aquest sentit, estem parlant d’empreses competitives, generadores d’ocupació i que resolen crisis sectorials o territorials, a causa de la seva capacitat col·lectiva de reaccionar enfront dels problemes socials: parteixen d’una altra visió sobre la riquesa com la capacitat per a satisfer l’amplitud de les necessitats humanes, per «construir un futur millor per a totes les persones».

Aquí teniu el manifest que la ACI (Aliança Cooperativa Internacional): https://mercatsocial.org/wp-content/uploads/2023/12/Manifest-ACI-dia-Coop-2024-cat.pdf

 

Comentaris
350 cooperatives demostren cada dia a les Illes que un altre model econòmic és possible