Aprovada in extremis la reforma laboral

Aprovada in extremis la reforma laboral
Alberto Casero, el diputat del PP l'error del qual va permetre l'aprovació de la Llei (El Confidencial)
Alberto Casero, el diputat del PP l'error del qual va permetre l'aprovació de la Llei (El Confidencial)

Amb el marge d’un sol vot, per l’error d’un diputat del PP, ahir va ser validat el decret llei de la reforma laboral progressista. Un episodi que ha aixecat polseguera entre les files populars, que a més a més varen “comprar” el vot d’UPN, que havia anunciat el seu vot favorable, i no va ser així.

La reforma serà positiva per a un bon grapat de treballadors i treballadores a Balears, atès que ja està transformant, des del 31 de desembre, contractes temporals en indefinits, una modalitat de contractació molt present en el món del turisme. Però és enfora de les expectatives de derogació dels elements de flexibilitat més negatius continguts a la reforma de Rajoy de 2012, com va denunciar Oskar Matute. El nostre company Rafa Borràs aprofundia fa uns dies en aquesta qüestió: els canvis introduïts són positius, però no es pot interpretar com un canvi de paradigma.

Com bé va expressar el diputat de Compromís Joan Baldoví, que va votar a favor de la norma,la reforma millora la situació de milers de persones treballadores, especialment d’aquelles amb contractes temporals i precaris, però queda molta legislatura perquè les millores laborals siguin molt més significatives, d’acord amb la majoria possible al Congrés dels diputats. Bé està que s’hagi fet servir el diàleg social per fer la proposta, però no es pot negar al sistema parlamentari que es pugui modificar aquesta proposta, sobretot quan aquestes haguessin jugat encara més a favor de la classe treballadora.

Allò que ha quedat constatat amb el debat al congrés d’aquesta iniciativa és que el govern progressista ha de cuidar una majoria que depèn “del bloc plurinacional”, com ahir mateix assenyalava Pablo Iglesias a les xarxes socials.

Comentaris
Aprovada in extremis la reforma laboral