El 'banc dolent' i el deute públic
Sobre el banc dolent i el deute públic
L’Estat han comprat pel preu simbòlic d’un euro l’anomenat “banc dolent”, la SAREB, amb la intenció de controlar-lo. En realitat, el govern i les administracions públiques assumeixen més de 10.000 euros de dèficit i 35.000 milions de deute públic que implica aquesta eina que formava part del rescat financer posterior a la crisi anterior perquè tanmateix, les autoritats europees feien comptabilitzar des de març de l’any passat aquest deute bancari com a deute del propi estat.
Espanya esdevé així l’únic país de l’entorn europeu que no fa que la banca retorni els seus deutes amb la ciutadania, mentre mantén les restriccions pressupostàries als ajuntaments a través de la Llei Montoro. Tot, perquè quadrin els comptes davant Europa, i sense castigar els directius del món financer i bancari, amb salaris milionaris, responsables de la crisi.
Tot això passa, a més, quan el Consell General del Poder Judicial ha tombat l’avantprojecte de Llei de lloguer d’habitatges aprovat fa uns mesos pel Consell de Ministre, en nom del dret a la propietat privada. Està per veure si aquest “control” que ara hauria d’exercir l’Estat sobre la SAREB implicarà que els actius immobiliaris que li queden se facin servir en benefici de la ciutadania i en polítiques socials d’habitatge més que necessàries.