Llei de Turisme: primeres valoracions del Fòrum de la societat civil

Llei de Turisme: primeres valoracions del Fòrum de la societat civil
foto: FITUR/Ifema
foto: FITUR/Ifema

Davant de la presentació aquesta setmana a Madrid de la modificació de la Llei de Turisme de les Illes Balears per part de la presidenta Francina Armengol, presentació a la qual no ha estat convidat el Fòrum, volem fer unes primeres valoracions, a l’espera de veure el text final.

Celebram que la nova Llei inclogui mesures per millorar les condicions de feina al sector (altament feminitzat),  tot i que esperam  que aquestes pràctiques siguin extensibles a tota l’oferta d’allotjament més enllà dels hotels i que impliquin una disminució  real  de les sobrecàrregues de feina.

També reconeixem la importància de la inclusió de mesures per pal·liar alguns dels impactes ambientals del turisme sobre les nostres illes, amb aspectes relacionats amb l’alimentació, l’ús i la cura de l’aigua, els residus o l’impuls de les energies netes. Són mesures necessàries i urgents, però són clarament  insuficients. L’enorme impacte del turisme de masses sobre el nostre medi ambient no desapareixerà posant dobles polsadors als WC dels hotels o eliminant els plàstics d’un sol ús o les cartes en paper als restaurants.

Donam suport a la inclusió de l’obligatorietat de dur una «comptabilitat ambiental» que nosaltres ja proposàvem en el document del Fòrum (veure document “Agenda d’objectius per a la reconversió turística“, p. 8): “la modificació completa en els barems que serviran per establir la classificació hotelera, entre els quals s’inclouen increments de la puntuació a mesures de circularitat, com l’ús d’energies renovables o sistemes d’optimització de consum d’energia”.

Moltes són les preguntes que ens suscita l’anunci de les principals mesures de la nova Llei:  què passa amb l’oferta complementària a l’hotelera? I amb el lloguer vacacional? I els creuers? I el transport aeri? Si veritablement hi ha la voluntat de transicionar el model productiu del monocultiu turístic a una aposta més sostenible, són preguntes que cal respondre amb urgència.

Des del Fòrum de la Societat Civil fa mesos que feim propostes molt concretes per a la reconversió turística, que ajudarien a respondre algunes d’aquestes preguntes si la nova llei  les tingues en compte:

  • Reconversió del turisme a la baixa, mitjançant un canvi d’usos a l’oferta hotelera obsoleta, garantint els llocs de feina i uns plans d’ocupació associats.
  • Desconstrucció d’edificis turístics amb un alt impacte ambiental.
  • Modernització del parc hoteler obsolet, sense ampliar edificabilitat, amb sentit ètic, ecològic i circular.
  • Creació d’un índex d’obsolescència dels establiments turístics i una comptabilitat social i ambiental.

En definitiva, creim que és del tot necessari un pla estratègic del sector turístic amb un ample suport de la societat de les illes.

Comentaris
Llei de Turisme: primeres valoracions del Fòrum de la societat civil