Desmontant les mentides de l'ortodòxia econòmica

Desmontant les mentides de l'ortodòxia econòmica
foto: Col·lectiu Alternatives
foto: Col·lectiu Alternatives

L’economista i catedràtic de la Universitat de Sevilla, Juan Torres López, va presentar ahir el seu darrer llibre Econofakes, a un acte organitzat pel Cercle d’Economia de Mallorca i el Col·lectiu Alternatives. Torres López ha estat professor de la darrera generació d’economistes progressistes, entre ells els germans Garzón, i és membre actiu d’Economistas frente a la Crisis.

Presentat per Carles Manera, l’economista andalús va aprofitar un dels darrers escrits de l’ultra-neoliberal Vargas Llosa per reflexionar sobre algunes de les mentides que desmonta amb el seu llibre. Una d’elles, que els països “s’han d’obrir als mercats” per prosperar: segons Torres, no hi ha ni un sol país al món que hagi arribat a ser ric per aquesta lògica, que només ha operat a moments puntuals, i com demostren les pràctiques dels països europeus o dels Estats Units, entre molts altres. La mateixa economia xinesa, en constant expansió, és a la vegada molt protectora dels seus actius locals.

Una altra de les falàcies desmuntades per l’autor d’Econofakes va ser que les administracions públiques “molestin” als mercats. Ben al contrari, l’economista va posar múltiples exemples de la història del capitalisme fins arribar a l’actual crisi de la covid, que desmenteixen aquesta lògica. La intocable llei de l’oferta i la demanda, i altres fonaments de l’economia neoclàssica basats en ideologia i no en ciència però que es segueixen ensenyant a les càtedres d’economia d’arreu del món, varen ser objecte també de la crítica ben raonada del professor.

comentaris
Desmontant les mentides de l'ortodòxia econòmica