Prop d'un milió d'euros públics per als '40 principales'
580.000 euros del Govern a través de l’Impost de Turisme Sostenible, 350.000 del Consell de Mallorca, i una quantitat indeterminada del Consell de Menorca i d’alguns dels principals ajuntaments de les Illes. Més d’un milió d’euros per a l’entrega de premis organitzada fa uns dies per ‘Los 40 principales’.
El conseller Negueruela va haver de justificar ahir davant els mitjans la pertinència i oportunitat d’aquesta despesa, atès que poc respon a l’objecte per al qual fou creada l’ecotaxa. Va argumentar que es donen diners per events similars amb quantitats importants, i que “el retorn és de sis euros per cada euro públic invertit”, una afirmació no sustentada en dades de cap tipus.
Amb els espais naturals de les Illes saturats durant l’estiu i amb personal insuficient durant l’hivern, costa entendre que no es prioritzin necessitats com la protecció del territori, o des del punt de vista social, la promoció i creixement del parc públic d’habitatge, atès que els diners de l’impost turístics són bàsicament per a aquestes coses, i no per fer promoció d’events privats.
La cosa és més greu si tenim en compte que aquests events afavoreixen un sol grup mediàtic, el grup Prisa, del qual prové l’actual director general de comunicació del GOIB, mentre els treballadors i treballadores d’IB3 fa anys que lluiten perquè la seva feina sigui realment reconeguda com un servei públic. Una de les coses més desconcertants és si la comissió de seguiment de l'impost turístic, de la qual formen part organitzacions socials i ecologistes, entre moltes altres, serveix per alguna cosa, atès l'episodi.
Un episodi que posa en evidència que la conselleria de turisme, treball i “model econòmic” (ni el govern en el seu conjunt) no té cap full de ruta per canviar res del model econòmic. El conseller sembla emular consellers d’èpoques passades apostant amb diners públics per la promoció de grans events privats que incrementen l’oferta turística sense el més mínim gest perquè aquesta minvi, i abusant a més a més de les estadístiques com a forma de propaganda, donant l'esquena a una realitat social on la pobresa i la desigualtat no deixen de créixer. Justament per un model econòmic que no sembla que es vulgui canviar.