Comença el Fòrum de Davos amb més desigualtat que mai

Comença el Fòrum de Davos amb més desigualtat que mai
Jets privats a Davos. Foto: The Guardian
Jets privats a Davos. Foto: The Guardian

Aquesta setmana comença el Fòrum Econòmic Mundial a Davos (Suïssa), un dels espais simbòlics del poder econòmic mundial, on s’hi reuneixen personatges amb més capacitat d’influència que molts governants de països democràtics.

A Davos es sol treure punta a les grans tendències del sistema capitalista, i òbviament cap d’elles no passa per desfer el sistema capitalista, sinó de reforçar-lo. En aquesta ocasió, després de la pandèmia, el Fòrum està marcat per la guerrra d’Ucraïna i el context hiperinflacionista que amenaça amb posar bona part dels països occidentals en situació de recessió. 

Mentre el lema del Fòrum és “Cooperació en un mó fragmentat”, allò cert és que en aquest Fòrum tindran un protagonisme especial les transaccions d’armes, amb l’excusa de defensar-se de Rússia.

Des d’Intermón Oxfam han assenyalat amb motiu del Fòrum que l’1% més ric ha concentrat dos terços de tota la riquesa produïda des de 2020, és a dir, que novament les crisis s’han aprofitat per concentrar riquesa en mans d’uns pocs. 

A més, han assenyalat la major responsabilitat dels més rics en la crisi climàtica, que queda reflectida amb els més de 1.500 jets privats que s’hi han desplaçat a Davos. Pel que fa a Espanya, Oxfam recorda que aquest 1% de la població concentra ja un de cada quatre euros de riquesa, mentre només controlaven el 15% abans de la Gran recessió de 2008-2012. Els beneficis de les empreses de l’IBEX foren l’any passat un 63% superiors als de l’any previ a la pandèmia (2019), mentre que els salaris s’han mantingut estables o han retrocedit juntament amb el poder adquisitiu de la majoria de la població.

Des d’Oxfam proposen al seu informe un impost als més rics que gravi el 5% del seu patrimoni, la qual cosa permetria a 2.000 milions de persones, una quarta part de la humanitat, sortir de la pobresa, a més de finançar un pla contra la fam.

Comentaris
Comença el Fòrum de Davos amb més desigualtat que mai