Fluxà, un 50% més ric durant la pandèmia
La plataforma nord-americana «Americans for Tax Fairness» (americans per la justícia fiscal) ha publicat aquesta setmana l’evolució de la riquesa dels multimilionaris de la revista Forbes durant els dos mesos de pandèmia als països rics, dconcretament des del 18 de març passat.
Ni la fallida programada del touroperador Thomas Cook ni la pandèmia no sols no han empitjorat la situació econòmica de la família Fluxà, sinó que els alt-i-baixos financers han fet que la seva riquesa s’incrementi en un 50% entre el març i el maig de 2020. Percentualment, l’amo d’Iberostar és el més beneficiat per la pandèmia entre els espanyols súper-milionaris de la revista Forbes, tot i que en nombres absoluts, el ranking situa per davant Amancio Ortega, Rafael del Pino (Ferrovial) i Florentino Pérez, entre altres, tots ells amb millores de les seves respectives fortunes superiors al 40%.
En uns moments en què les desigualtats socials existents s’aprofundeixen amb la crisi econòmica generada per la pandèmia, queda clar que alguns no perden el temps, mentre ells i els representants dels seus interessos a les institucions polítiques (i amb això, les tres dretes tornen anar a l’uníson) defensen que no es poden incrementar imposts als més rics, perquè segons el fonamentalisme neoliberal, si a ells els hi va bé, a nosaltres també (...).
I és que si no és amb una reforma fiscal que entre altres qüestions, gravi les grans fortunes, serà molt difícil desplegar les polítiques públiques necessàries per tal de protegir la majoria de la població, i especialment aquells que queden sense cap mena d’ingrés ni treball, de protecció de la majoria de la població, que pot sortir pitjor parada que a l’anterior crisi econòmica. Moltes empreses importants estan aprofitant els ERTOs per reestructurar-se a costa de l’erari públic i dels seus treballadors i treballadores, i algunes indústries com Nissan a Barcelona o Alcoa a Galícia ja han anunciat el seu tancament. En paral·lel, els fons d’inversió «voltor» compren empreses a preu de saldo, des d’hotels a hospitals, amb la passivitat més absoluta de les administracions.