Fortunes de les Illes als 'Pandora Papers'?

Fortunes de les Illes als 'Pandora Papers'?
foto: ICIJ
foto: ICIJ

Després dels ‘Papers de Panamà’ arriben els 'Pandora Papers', que vinculen més d’una trentena de líders mundials amb l’evasió a paradisos fiscals. En el cas d’Espanya, aquests posen sobre la taula nous vincles de Joan Carles I amb els paradisos fiscals després que l’emèrit miràs de blanquejar la seva imatge amb diverses regularitzacions davant Hisenda.

La major filtració de la història ha estat liderada pel Consorci internacional de periodisme d’investigació, involucrant més de 600 periodistes, 150 mitjans de comunicació i més d’un centenar de països en els prop de 12 milions d’arxius intervinguts que mostren l’entramat financer gràcies al qual els poderosos -tant a la política com a les grans empreses- treuen els seus guanys i fortunes del control públic.

Ben segur que, com en el cas dels ‘Papers de Panamà’, hi haurà grans fortunes illenques involucrades en l’entramat d’offsohores, i per això en les properes hores i dies, des d'IllaGlobal.com farem un seguiment al respecte, que compartirem amb tots i totes vosaltres. Cal recordar que amb els ‘Papers de Panamà’ i després els ‘Paradise Papers’ ja varen deixar en evidència que alguns dels “nostres” illencs il·lustres de la llista Forbes dels més rics del món eren assidus a l’evasió fiscal: Escarrer, Barceló, Riu… També noms com els germans Cano (del grup Mecano) ens feien fer memòria pel que fa al paper de determinats bufets d’advocats illencs de famílies «de rancio abolengo» en aquesta mena d’operacions, els còmplices necessaris de tanta operació extractiva. Recordem l’anomenada «operación Relámpago», fa uns anys, o la implicació dels despatxos Feliu i Cuart en els ‘Papers de Panamà’.

El sindicat de tècnics d’Hisenda (GESTHA) calcula que són uns 140.000 milions d’euros (aproximadament el 12% del PIB espanyol, i gairebé 6 vegades el PIB de les Illes) allò que les grans fortunes tenen dipositat a paradisos fiscals com Bahamas, Panamà o les Illes Caiman. 

 

Comentaris
Fortunes de les Illes als 'Pandora Papers'?