Glovo, obligat a contractar els seus treballadors a Balears

Glovo, obligat a contractar els seus treballadors a Balears
foto: EFE
foto: EFE

La Inspecció de Treball ha exigit a l’empresa de repartiment i logística Glovo que incorpori a la seva plantilla en qualitat de treballadors indefinits els 361 repartidors que hi fan feina a Balears, i que pagui més de 365.000 euros a la Seguretat Social per quotes impagades. Es tracta de la primera actuació de la Inspecció a les Illes Balears contra aquest tipus de plataformes.

Per a la Inspecció, Glovo ha comès frau laboral, en considerar els ‘glovers’ com a falsos autònoms, quan en realitat estan treballant per compte d’altre, com qualsevol altre treballador que fa feina per una sola empresa.

Tot i que Glovo pot recórrer la decisió, el dictamen de la Inspecció és prou clar, i dóna la raó als col·lectius de treballadors en un sector hiperprecaritzat i en el qual la representació dels treballadors queda subordinada a una forma d’empresa difusa que els deixa del tot desprotegits. Els treballadors, a més, han d’aportar els seus mitjans de producció, com el mòbil i el mitjà de transport, motos, bicicletes o fins i tot patinets.

La Inspecció es basa en què és Glovo qui fixa els preus que es cobren a les empreses de restauració, comerços i altres tipus d’empreses que apareixen a la seva plataforma, i que els ‘glovers’, els repartidors, no poden assumir cap responsabilitat al respecte.

Tot i que altres tribunals de la jurisdicció social han emès sentències en sentit contrari, amb algunes excepcions, emparades per un marc europeu desregulador, fets com la mort fa uns mesos d’un treballador de Glovo atropellat per un camió a Barcelona han fet botar les alarmes per la precarietat i desprotecció de les persones que treballen per a aquesta mena d’empreses.

Des de CCOO-Balears han celebrat l’actuació de la Inspecció de Treball, per “situar les relacions laborals en l’àmbit que els correspon, ja que aquest tipus d’empreses amb aquesta contractació fraudulenta escapen del marc normatiu que estableixen les relacions laborals quant a protecció i drets”.

Comentaris
Glovo, obligat a contractar els seus treballadors a Balears