El Govern confia en una recuperació poc realista de l’economia

El Govern confia en una recuperació poc realista de l’economia
foto: EFE
foto: EFE

En un nou acte de fugida cap endavant, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presidit l’acte de la fundació Impulsa on s’ha mantingut que l’economia es recuperarà «de forma vigorosa» a partir de la propera primavera. 

Es desconeix del tot com es poden ver previsions macroeconòmiques enmig d’un escenari d’incertesa a nivell mundial imposat per la pandèmia, en base al seguiment del comportament de les empreses a les nostres illes, tremendament dependents del turisme -el sector més castigat arreu per la crisi del coronavirus- i sotmeses a factors externs que no controlen en absolut.

És evident que no serà difícil créixer o recuperar un mínim nivell de creixement en el moment en què es puguin donar les circumstàncies, sobretot en comparació amb la caiguda que hem patit del 40% del PIB, però la qüestió és que el Govern, que ja va sortir a rectificar les previsions més realistes del CES durant el confinament, s’apunta novament al discurs de les entitats financeres que sostenen amb poc fonament que la crisi té forma de «V», que som en el punt baix de la mateixa, i que qualque dia ens recuperarem, gairebé de forma automàtica (amb l’ajuda inestimable de la màgica «mà invisible» del mercat). L’únic que ha fet en aquest sentit ara la fundació Impulsa és dilatar aquesta «V», situant el moment de la «remontada vigorosa» a la propera primavera.

No deixa de ser preocupant que aquesta visió, mancada de caràcter estratègic i de voluntat de revisar un model econòmic que ens ha situat en una posició extremadament vulnerable, sigui la que s’imposa en un Govern d’esquerres, que a més té l’oportunitat d’aprofitar els fons que venguin d’Europa i de l’Estat justament per avançar cap a un altre model econòmic molt més just i sostenible. Si és que ho veuen.

comentaris
El Govern confia en una recuperació poc realista de l’economia