Un govern d'Espanya subaltern a les elèctriques
Mentre l’IBEX-35 a través de les elèctriques no sols fa negoci sinó que fa política, des de Moncloa es resisteixen a fer política i a intervenir d’una vegada per totes el mercat elèctric, tot i que ahir (i probablement avui) els preus de l’electricitat tornin batre rècords, triplicant els de fa un any. Entre els sectors progressistes creix la decepció davant la inacció de la Ministra de Transició Ecològica, que com ha recordat l’economista Carlos Sánchez Mato, no veu oportú aplicar l’article 5 de la Directiva 944/2019 de la UE, que preveu intervenir des del sector públic.
Des del PSOE s’ha fet servir l’argument que no es pot intervenir el mercat elèctric perquè això és incompatible amb la UE, però això no és el que diu la directiva 944/2019, que justament subratlla la possibilitat de fixar preus en el merat intern per part dels Estats membres.
Mentre el govern d’Espanya segueix posant excuses sobre la complexitat del mercat elèctric espanyol -que sobretot es diferencia de la resta de la UE pel seu caràcter oligopòlic-, cada dia es baten nous rècords de preus que es noten tant en les butxaques de les famílies i les petites empreses, com en la macroeconomia, ja que l’increment dels preus de l’electricitat arrossega l’IPC mentre organismes com el Banc d’Espanya recomanen no pujar el SMI.
Si des del Ministeri de Transició Ecològica l’únic que tenen a dir és que les companyies elèctriques no tenen empatia social, com va dir ahir la Ministra Ribera en la seva compareixença al Congrés, és raonable dubtar que la transició que es planteja des del govern d’Espanya és molt enfora de ser una transició justa.
La subalternitat del govern d’Espanya a l’IBEX35 i a les elèctriques és no només munició per a un debilitat PP, que en va impulsar la privatització que ara patim: és sobretot un element d’empobriment de la democràcia, en tant que aquesta es mostra poc o gens efectiva a l’hora de donar resposta als problemes socials i als abusos de poder per part de les multinacionals.