II Congrés estatal de les kellys celebrat a Mallorca

II Congrés estatal de les kellys celebrat a Mallorca
Sara del Mar, presidenta de Kellys Unión Balear
Sara del Mar, presidenta de Kellys Unión Balear

Les «kellys», les cambreres de pis, han celebrat aquest cap de setmana el seu segon congrés estatal a Palma. Amb la Kellys Unión Balear com a amfitriones, hi han participat treballadores d’altres grups d’arreu de la península i de Canàries.

El Congrés ha comptat amb la participació també d’Ernest Cañada, investigador del col·lectiu Albasud, autor de l’estudi «Las que limpian los hoteles» (Icaria, 2015), que el dia anterior presentava amb Ivan Murray el llibre Turistificación global.

Eulalia Corralero, considerada una de les fundadores del moviment -va ser la creadora del grup de facebook el 2015 que va donar lloc al col·lectiu i les seves derivacions- ha estat present a l’encontre i ha anunciat la creació de la Federació estatal de kellys.

Les reivindicacions de les cambreres de pisos en aquests anys romanen gairebé invariables, centrades sobretot en la demanda que es regulin les càrregues de treball que han de suportar, es frenin les externalitzacions -prohibides en el cas de les Illes Balears al conveni autonòmic d’hoteleria-, es combati l’assejament laboral i sexual, i es reconeguin les malalties professionals. Tot i que com la presidenta de Kellys Unión Balear, Sara del Mar, va afirmar a la inauguració del Congrés, allò que reclamen és «no haver d’emmalaltir».

Un dels temes centrals del debat al Congrés ha estat la relació amb els sindicats, que passa pel reconeixement mutu i tal i com varen recordar Antònia Andani i Maria Bonnín, ja jubilades, que varen protagonitzar també la lluita de les cambreres als anys 70, és amb la unió que es fa la força.

El moviment de les kellys ha guanyat visibilitat en aquests anys, però tal i com han reiterat en el Congrés les participants, ni els polítics ni els empresaris ja no poden donar l’esquena a la problemàtica d’un col·lectiu que en més d’un 70% s’ha de medicar per anar a fer treballar, cosa que no es pot normalitzar de cap manera.

 

Comentaris
II Congrés estatal de les kellys celebrat a Mallorca