La meitat dels contractes laborals a les Illes, en frau

La meitat dels contractes laborals a les Illes, en frau
Practicant de frau laboral
Practicant de frau laboral

Un de cada dos contractes temporals revisats per la Inspecció de Treball a Balears aquest estiu estava en frau de llei, segons ha fet saber el conseller de Model Econòmic del Govern balear, Yago Negueruela. 

Les inspeccions, reforçades amb l’arribada de 32 inspectors per a la campanya en els mesos de juliol i agost, han servit perquè més de 6.000 treballadors es beneficiassin de millores als seus contractes per adaptar-los a la legalitat. Els contractes a temps parcial tornen a ser el principal focus d’abús per part dels empresaris.

No obstant, les xifres també mostren la indefensió dels treballadors i treballadores davant la manca de control, atès que aquesta campanya d’inspecció només es desplega en els mesos d’estiu, i tampoc no arriba a la majoria de les empreses. Però sobretot, allò que causa indefensió és la desregulació laboral i la flexibilitat en favor dels empresaris de les darreres reformes laborals, que el PSOE ha renunciat a derogar.

La incertesa pel que fa al mercat laboral a Balears de cara a la propera temporada turística també s’ha incrementat per la fallida de Thomas Cook i l’anunci de la compra d’Air-Europa per part de la multinacional IAG, a més de l’amenaça de recessió que sobrevola l’economia europea.

Per altra banda, cal recordar que fa només uns dies el Tribunal Constitucional dictaminava que l’absentisme laboral es podia saldar amb un acomiadament procedent, fins i tot encara que es donin situacions de baixa mèdica justificada. De fet, aquesta mateixa setmana ja s’ha produït el primer acomiadament d'un treballador de la mà d’aquesta sentència.

Pel que fa a la bretxa salarial, les xifres també assenyalen que queda molt camí per recórrer, i segons l’Institut Europeu per la Igualtat de Gènere les dones europees treballen «gratis» des del passat diumenge, i les espanyoles (amb un percentatge una mica més baix de diferència salarial) a partir d’ahir dijous. És a dir, que la diferència entre els salaris dels homes i de les dones encara és al voltant del 20% en favor d’ells.

Preocupacions, totes elles, que han ocupat poc espai en la campanya electoral que conclou avui.

Comentaris
La meitat dels contractes laborals a les Illes, en frau