Palma també es mobilitza contra els grans creuers

Palma també es mobilitza contra els grans creuers
733145
Foto: protesta contra els creuers fa uns mesos a Palma (font: Ultimahora.es)

 

Entitats de Palma han reclamat aquesta setmana límits clars i concrets a la presència de megacreuers que desembarquen al port de Ciutat: 4.000 persones al dia i una sola embarcació. Vint-i-quatre entitats cíviques i veïnals proposen, a més a més, que s’incrementi substancialment, fins als 5 euros per passatger, l’impost de turisme sostenible (ITS) als creueristes.

La contaminació generada -que situa Palma com la segona ciutat europea afectada per la pol·lució dels creuers-, la desaparició del comerç tradicional i la turistització dels barris són alguns dels motius de la mobilització ciutadana. Les entitats també posen l’accent, en contra dels arguments que defensen el caràcter innocu dels creuers i la «riquesa» que generen a les ciutats que visiten que la majoria d’ells opera amb bandera de paradisos fiscals com les Bahames, Panamà o les illes Marshall.

La reacció de les patronals del comerç i la restauració, els taxistes o el lloguer turístic no s’ha fet esperar, i ja han sortit a defensar les «bondats» del turisme de creuers, que consideren un turisme «que gasta molt en poc temps», cosa que desmenteixen les estadístiques i el tipus de negocis (souvenirs, gelateries, etc.) que han anat substituint els comerços i negocis del centre de la ciutat. Les associacions empresarials també han acusat «determinats polítics» de contribuir a demonitzar el turisme de creuers, però no es pronuncien sobre la contaminació i altres externalitats negatives generades per aquest tipus de turisme.

Les entitats socials han presentat un manifest que ha estat signat per personalitats com l’escriptora Carme Riera, l’artista Miquel Barceló, la cantant Maria del Mar Bonet o l’empresari Biel Huguet, entre molts altres. El manifest es pot signar també per part de la ciutadania en aquest enllaç: https://you.wemove.eu/campaigns/signa-el-manifest-contra-els-megacreuers. No obstant, no deixa de sobtar que personatges com Fernando Schwartz, utilitzat com a reclam del portal promogut per les empreses creuerístiques Escalapalma.com, sigui també signant del manifest contra els grans creuers.

 

 

 

 

 

Comentaris
Palma també es mobilitza contra els grans creuers