Cooperatives per un treball digne

Cooperatives per un treball digne
Captura de Pantalla 2019-07-05 a les 11.06.31
foto: UCTAIB

Les cooperatives de les Illes Balears també celebren el dia mundial del cooperativisme. 

Més del 12% de la població mundial és cooperativista, dels  3 milions de cooperatives que existeixen.
Les 300 cooperatives i mutualitats més importants del món sumen un volum de negoci de 2200 milions de dòlars.
Les cooperatives proporcionen ocupació al 10% de la població emprada

Com a empreses propietat dels seus membres que són dirigides per ells i estan al seu servei, les cooperatives apoderen a les persones perquè aconsegueixin les seves aspiracions econòmiques col·lectivament, al mateix temps que reforcen la seva capital social i humà i desenvolupen les seves comunitats.

l’Aliança Cooperativa Internacional, entitat fundada a l’any 1919, és una de les organitzacions no governamentals més grans del món en termes del nombre de persones a les quals representa: mes de 1.000 milions de persones de les 3 milions de cooperatives en el món. i recentment, ha publicat el tema sobre el qual es centrarà el proper Dia Internacional de les Cooperatives de 2019, al centenari de la seva constitució. A Mallorca ho celebrarem anticipadament el passat 19 de juny on es va llegir el missatge de l’ACI, que enguany vol destacar que les cooperatives són empreses centrades en les persones, que es caracteritzen per un control democràtic que dóna prioritat al desenvolupament humà i la justícia social en el lloc de treball.

El President de l'Aliança Cooperativa Internacional, Ariel Guarco, ha afirmat que«Les cooperatives ajuden a preservar l'ocupació i a promoure el treball decent en totes les branques de l'economia. A través de la participació els socis de les cooperatives tenen una motivació per canviar les seves vides, les seves comunitats i el món ».

Es tracta d’una crida perquè el proper 6 de juliol de 2019 celebrem un futur en el qual la prioritat ha de ser el desenvolupament humà i la justícia social. 

Mitjançant el Dia internacional de les Cooperatives de 2019, es dóna a conèixer als responsables polítics a nivell local, nacional i mundial, les organitzacions de la societat civil i el públic en general com contribueixen les cooperatives a crear un ambient de treball digne. L'ocupació cooperativa està lluny de ser un fenomen marginal. D'acord amb un càlcul realitzat recentment, les cooperatives de tot el món donen feina a més de 279 milions de persones; la qual cosa correspon a aproximadament un 10% de la població ocupada total a nivell mundial.

Més enllà de les xifres, diversos estudis confirmen que, en comparació amb l'ocupació en altres sectors, els treballs cooperatius...

  • tendeixen a ser més sostenibles amb el pas del temps;
  • la diferència entre els salaris dels llocs de major i menor responsabilitat és menor; i
  • solen estar millor distribuïts entre les àrees rurals i urbanes

 

Per què aquest tema?

L'Organització Internacional del Treball (OIT) celebra aquest any el seu centenari i posa un interès especial en el futur del treball. 

Donades les creixents desigualtats, una seguretat laboral cada vegada més precària i uns nivells d'atur a l'alça, especialment entre els joves, l’Aliança Internacional Cooperativa va triar el tema per al Dia de les Cooperatives 2019 amb l'objectiu de donar suport al Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODD), en especial al 8è sobre desenvolupament inclusiu i treball digne.

Com a empreses centrades en la persona i actors clau del desenvolupament (d'acord amb el Consens Europeu sobre el Desenvolupament de 2017), les cooperatives tenen un paper essencial en la creació de llocs de treball dignes i l'apoderament social i econòmic de les comunitats locals. 

El segon principi cooperatiu: «control democràtic dels membres», permet a les comunitats crear i dirigir cooperatives de manera conjunta a través del control democràtic, la qual cosa els permet tenir un creixement inclusiu i sostenible en el qual ningú es queda endarrerit.

Ja que les cooperatives són empreses dirigides pels seus valors, que pertanyen als seus membres, els quals les controlen i dirigeixen, els treballadors cooperatius treballen «darrere de l'eficiència, la flexibilitat compartida, amb un sentit de la participació, un ambient familiar i un profund sentiment d'identitat», han revelat diverses de les entrevistes dutes a terme en deu països diferents en el marc de la publicació Cooperatives i ocupació: un informe global.

 

Comentaris
Cooperatives per un treball digne