Arriba la III Setmana d'Economies Transformadores!
Palma, 22 de setembre de 2021. “La pandèmia de la Covid-19 i les seves conseqüències sanitàries, econòmiques, laborals i socials ha posat de manifest de forma sobtada i contundent les debilitats del nostre model: monocultiu turístic, dependència de l’exterior, manca de producció industrial local, manca d’autoabastiment agroalimentari, serveis sociosanitaris i de cura de persones manifestament millorables... També la necessitat d’aprofitar la reactivació post pandèmia per redreçar el nostre model econòmic per fer-ho manco vulnerable i més resilient, en un context en el qual també hem de fer front al repte de l’emergència climàtica i les seves conseqüències sobre el model turístic de sol i platja”, assegura Jordi López, president de Mercat Social Illes Balears.
Sent conscients de que el sector de l’economia social i solidària representa només un 2% del PIB i de les empreses a Balears, des de Mercat Social es vol contribuir a una reactivació amb cura redoblant els esforços en favor de la visibilitat pública de les iniciatives i empreses que ofereixen productes i serveis amb criteris d’ESS i de proximitat, la intercooperació entre les iniciatives i la detecció de nous àmbits d’actuació i d’activitat econòmica. Amb aquesta idea neix la programació de la III Setmana d’Economies Transformadores.
“Aquesta tercera edició de la Setmana d’Economies Transformadores posa molt l’èmfasi amb la promoció de noves activitats econòmiques, per això diem que volem ‘obrir melons’ en relació al paper que pot jugar el nostre sector, per exemple, amb la industria turística, amb la transformació d’empreses convencionals a l’ESS a través de fórmules de cooperativisme per fer front al tancament d’empreses, amb l’agroecologia pensant que ens hem adonat durant la pandèmia que necessitem potenciar el sector agroalimentari o amb la transició energètica, apostant per un model energètic participatiu a través de les comunitats energètics locals o els fons europeus”, continua López.
“El programa s’ha dissenyat pensant en el públic general per fer divulgació d’alguns dels ‘melons’ que estem treballant internament i obrint espais per compartir-ho, posant de relleu temes latents i de debat. Hi ha activitats dirigides al propi sector com el taller d’intercooperació, lúdiques como la ruta en bici o activitats per a infants, o formats mixtos com el “fòrum obert” en el que no hi ha públic convidat, sinó que tothom és participant per debatre sobre quin és el paper que ha de jugar l’ESS a la industria turística balear, convidant entitats de tota Mallorca. El programa se tancarà amb la 7ª Fira de Mercat Social en la Plaça dels Patins el dia 2 d’octubre”, afirma Arena Petit, coordinadora de la III SET.
Podeu accedir al programa complet d'activitats aquí.