La vaga de fems posa en qüestió el model de contractació del servei
La vaga convocada per CCOO arreu de les Illes està resultant un èxit. Els treballadors i treballadores de les contractes exigeixen unes condicions mínimes de feina equiparables, atès que les multinacionals que habitualment se’n duen aquest tipus de licitacions dels Ajuntaments només miren el seu compte de beneficis.
Els efectes són visibles en la majoria de carrers dels pobles de Mallorca, tant grossos com petits, llevat del cas d’aquells com Calvià o Palma que tenen el servei municipalitzat. I és que aquesta hauria de ser una oportunitat per replantejar un model que ha estat esquitxat històricament per la corrupció, a més de ser un dels principals capítols de despesa dels ajuntaments. Els consistoris podrien optar d’entrada per introduir clàusules socials a les licitacions, que obligassin les empreses adjudicatàries a comprometre’s amb unes condicions de feina dignes i homologables a tot el sector. Però també podrien avançar cap a la municipalització de serveis, bé directament o a través de la promoció de cooperatives dels treballadors involucrats en la recollida, que tanmateix les empreses tenen l’obligació de subrogar.
Cal tenir en compte que les empreses es neguen a una qüestió tan bàsica com pactar un conveni autonòmic que reguli el sector i les seves condicions de feina, la qual cosa diu molt de la seva irresponsabilitat i manca de sensibilitat social a l’hora de gestionar, al cap i a la fi, un servei públic. Són molt els interessos en joc en un sector com el dels residus en el qual, com va dir un dia l’expert Domingo Jiménez Beltrán, “allò més net són els residus”. Per què no volen conveni les empreses? Per poder fer allò que els doni la gana, en una activitat que els reporta grans beneficis econòmics.
Des de CCOO el secretari de la federació de Construcció i Serveis, Miguel Pardo, ha criticat que fins dissabte, ningú del Govern no s’havia oferit per mediar entre els treballadors, tot i que a hores d’ara s’està negociant per arribar a un principi d’acord i desconvocar la vaga. Per part seva, la majoria de batles, a través de la FELIB, s’han desentès de les seves responsabilitats, afirmant com va fer el president de l’agrupació de municipis que els treballadors de recollida de fems i neteja no són cosa seva, sinó de les empreses contractades. En tot cas, des de la FELIB instena què es desconvoqui la vaga i es continuï amb la negociació del conveni col·lectiu.