17O: la pobresa també és cosa nostra

17O: la pobresa també és cosa nostra
Captura de Pantalla 2019-10-17 a les 8.04.21
foto d'aquests dies a Palma. Maria Fuster.

La Xarxa per la Inclusió Social-EAPN a les Illes Balears ha programat aquests dies diversos actes entorn al Dia Internacional per la Lluita contra la Pobresa, que es commemora avui, 17 d’octubre

Unes desigualtats que s’estenen arreu del planeta, tot i que les xifres globals «enganen» pels increments de renda de països com Xina o Índia en les darreres dues dècades, i que s’accentuen a més internament país per país i per regions. De fet, Balears és la comunitat on més s’han incrementat en el darrer període les desigualtats entre rics i pobres, segons el darrer informe Foessa 2018 presentat per Càritas fa uns dies. Aquest informe alerta, per exemple, que tot i l’increment relatiu de la renda global a Balears durant la darrera dècada, gairebé un 20% dels treballadors i treballadores illencs són «treballadors pobres», en situació d’exclusió, perquè el salari no els arriba a cobrir les despeses bàsiques de la llar.

Balears és després de Canàries i Extremadura la tercera comunitat autònoma de l’Estat amb més exclusió social -243.000 persones, un 21,5% de la població total-, i un dels factors que explica això és, a més de l’aprofundiment en un model econòmic i de relacions laborals que fomenta la precarietat, l’increment dels preus de l’habitatge, que converteixen l’accés a aquest bé bàsic, considerat un dret social per la Constitució espanyola, gairebé en missió impossible per a les persones i famílies amb ingressos mitjans o baixos, que són la majoria. Un 27% de la població illenca està directament afectada per les dificultats d’accés a un habitatge. Realitats que es veuen agreujades per l’infrafinançament dels serveis públics per part de l’Administració central. Assolir uns nivells de pobresa zero és de fet el primer dels objectius de l'Agenda 2030 de Nacions Unides, que tant exhibeixen els representants polítics del govern de Pedro Sánchez.

Per tant, el 17 d’Octubre serveix sobretot per recordar a les institucions públiques que la primera de les seves prioritats, fins i tot per preservar una democràcia que cada vegada es desacredita més, hauria de ser la cura de les persones i la lluita contra la probresa i l’exclusió, una feina en la que sí que estan compromeses moltes entitats socials a les Illes Balears.

Avui mateix, entre les 18:30 i les 20 hores a la Plaça d’Espanya de Palma, des d’EAPN organitzen tallers infantils al voltant de la importància de la inclusió social, u una batucada a càrrec de TremolArtà. A la plaça també hi haurà instal·lades paradetes de comerç just, i com a cloenda, a les 20 hores, la presidenta d’EAPN, Margalida Jordà, llegirà un manifest per reivindicar la necessitat d’eradicar la pobresa i l’exclusó social i lluitar per una major justícia social.

Comentaris
17O: la pobresa també és cosa nostra