40 anys de la Federació d'Associacions de Veïns de Palma

40 anys de la Federació d'Associacions de Veïns de Palma
40 aniversari FAAVV Palma
40 aniversari FAAVV Palma

Aquesta setmana la Federació d’Associacions de Veïns de Palma ha celebrat el seu 40è aniversari, amb un acte de gala al Teatre Xesc Forteza. A un acte ben emotiu, a més de projectar-se un documental sobre la vida del moviment veïnal en aquestes dècades, l’actual president de la FAAVV, Joan Forteza, va pronunciar un discurs en el qual va destacar en primer lloc el lema de l’entitat, “La Força de la unió” sintetitzat en els valors del compromís, la participació i la feina desplegada pels integrants de les associacions de veïns i veïnes. “Reconeixement i agraïment a la feinada que heu desenvolupat de manera voluntària durant aquests 40 anys de llarg recorregut, defensant els interessos generals de tots els veïns i veïnes de Palma sense cap tipus de distinció”.

 

Forteza va recordar el paper de les associacions de veïns en la transició democràtica, que s’hi varen constituircom a Federació el 26 de novembre de 1980 a un acte a l’Obra Cultural Balear. “Des del primer moment vàrem esdevenir com una mena d’entitat compromesa, responsable, participativa i representativa, que no sols érem i som capaços de fer crítiques constructives, tenim capacitat suficient, per poder presentar projectes objectius com a vertaderes alternatives viables i transformadores, tant en lo social com en l’econòmic defensant i posant sempre per endavant els interessos i els drets de tota la ciutadania”, afirmà Forteza.

 

El president de la Federació reivindicà en el seu discurs el llegat de mobilitzacions que varen fer possibles des de la protecció del barri medieval de la Gerreria, el Parc de la Mar -que haguès esdevengut un gran aparcament-, la recuperació de festes populars com el Diumenge de l’Àngel o la Revetlla de Sant Joan, o la important tasca alfabetitzadora desplegada per les aules culturals que en els anys 70 i 80 ensenyaren a llegir i a escriure a milers de ciutadans i ciutadanes. Lluites més recents, com el combat contra el lloguer turístic als habitatges plurifamiliars, o contra l’Ordenança Cívica, que els tribunals tombaren tot reconeixent la Federació com una entitat “plural, diversa i representativa”.

També hi hagué paraules de record per a Rosa Bueno, la primera presidenta de la Federació, i Forteza va recordar que encara hi ha molt per reivindicar, des de la protecció de la cultura i el patrimoni, la llengua, l’escola pública, un urbanisme no especulatiu, el comerç de proximitat i molt més.

Finalment, Forteza va destacar el paper de les associacions de veïns i veïnes i la democràcia representativa, que els poders públics sovint tenen dificultats per entendre i assumir, així com l’eficàcia en l’acció i la participació dels veïns i veïnes a través d’associacions arrelades als barris i coneixedores del territori i les seves necessitats.

Sense perdre el to reivindicatiu, Forteza va cloure el discurs tornant reivindicar el lema de la Federació, “La Força de la Unió”, tot recordant que en un context com l’actual l’educació  i la cultura, la sanitat i el dret a un habitatge digne estan patint de valent i que la federació seguirà lluitant per aquests drets com ho ha fet sempre.

Comentaris
40 anys de la Federació d'Associacions de Veïns de Palma