Cap a una agenda balear a Madrid

Cap a una agenda balear a Madrid
Representants de MÉS ahir davant el Congrés
Representants de MÉS ahir davant el Congrés

Som enfora encara d’una veritable agenda balear a Madrid, però ahir arribaren al Congrés dues propostes gairebé unànims elevades pel Parlament autonòmic: la prohibició total de les prospeccions petrolíferes i la protecció del teixit comercial illenc.

Les prospeccions, que varen ser motiu d’importants mobilitzacions socials fa només uns anys, varen iniciar el camí de la seva prohibició amb l’única abstenció, que va tornar a posar en evidència la seva aposta pel neoliberalisme més salvatge. Un text en el que s’havia treballat intensament des de la Conselleria de Medi ambient del Govern (MÉS). En el cas de la protecció del comerç, la iniciativa va ser rebujada pel tàndem PSOE-Podemos, cosa que va ocasionar que el conseller Yllanes no hi assistís, davant la contradicció. Una iniciativa que havia comptat amb el suport del PSIB al parlament autonòmic però que ahir els diputats estatals del PSIB varen rebutjar amb arguments que no s’aguantaven. I és que per als partits estatals pesa més la disciplina de partit que l’obediència al mandat de la seva pròpia terra. 

A més, els tres diputats enviats pel Parlament, Josep Ferrà de MÉS, Sebastià Sagreras del PP i Josep Melià del PI aprofitaren les seves intervencions per exigir davant la cambra el reconeixement del fet insular i el compliment del REB, i recordaren el greuge que implica l’injust sistema de finançament per a un territori com el nostre. Ara veurem quin és el tracte que la Mesa del congrés, que ha tengut les dues iniciatives paralitzades durant anys, cosa que encara fa més difícil que en el conjunt de l’Estat es pugui fer veure que som qualque cosa més que un paradís de vacances, i que especialment en moments com aquest, quan som el territori de tot l’Estat més castigat per la pandèmia, les necessitats de les Illes han de formar part de l’agenda política estatal.

Un fet que afortunadament constantment recorda el senador autonòmic Vicenç Vidal, malgrat la vocació subalterna dels representants de la resta de partits polítics representants a les Corts espanyoles.

Comentaris
Cap a una agenda balear a Madrid