El desembarcament de l'Open Arms: un malson de 19 dies a una Europa intransigent

El desembarcament de l'Open Arms: un malson de 19 dies a una Europa intransigent
slider_photo-1
foto: OpenArms

Gairebé tres setmanes de navegació fora rumb per rebre una reacció de part d'Europa. Gairebé tres setmanes de desesperació i de mirar cap a un altre costat les autoritats. Uns exactament 19 dies on 134 persones han estat al bord del suïcidi (o de l'assassinat per part d'uns governs insensibles). I és que, d'avui a fa exactament una setmana RTVE publicava una notícia que potser va servir per commoure a Pedro Sánchez, qui fins aleshores havia estat tan despreocupat i passiu com l'italià Matteo Salvini.

Aquesta informació alarmava d'allò que tots els que tenim un mínim de sensibilitat havíem reparat de tot d'una: que 134 persones (entre els quals molts infants) damunt un vaixell a la deriva no es pot mantenir durant molt de temps. Ja ho sabeu, esgotament de recursos, fam, falta d'higiene, possibles malalties... I la pitjor part: la mental. Sentir-se en un laberint sense sortida. Enmig d'una enorme bassa d'aigua. Enmig de l'oceà, sense poder escapar i posar-se a l'esguard. Sense cap camí per on fugir perquè resulta que els que et poden donar una escapatòria a tot aquest malson prefereixen tancar-se en banda. Clausurar fronteres i construir barreres. Dividir. "No hi cap tothom", diuen els que són fets de pedra.

"Varios migrantes del Open Arms saltan por la borda para llegar a nado a Lampedusa i tienen que ser rescatados". Sí, degué ser aquest el titular que va trastocar a Sánchez, perquè just el mateix dia publicava el tuit que revelava la falsedat del socialista: "He indicado que se habilite el puerto de Algeciras para recibir al #OpenArms. España siempre actúa ante emergencias humanitarias. Es necesario establecer una solución europea, ordenada y solidaria, liderando el reto migratorio con los valores de progreso y humanismo de la #UE."

Els que no hàgiu seguit molt el tema pensareu: "Bé... Hipòcrita tampoc. Potser una mica lent l'home. Una mica 'aturadet', que ha hagut d'esperar que passessin 17 dies des que la UE va demanar una reacció per moure fitxa". No obstant això, el 4 de juliol el diari Ara Balears anunciava unes informacions que no hi ha per on agafar-les: "El govern espanyol amenaça Open Arms amb sancions de 900.000 euros si rescata al Mediterrani". Ho heu llegit bé. Multes per salvar vides.

Anant una mica més enrere, però, la impostura del president en funcions és encara més significativa. I és que, les mostres de consternació per la situació migratòria que es viu al mar Mediterrani han estat constants en el seu discurs. En el seu llibre autobiogràfic, 'Manual de Resistencia', Pedro Sánchez ja assegurava que "haver salvat la vida a les 630 persones de l'Aquarius fa que pagui la pena dedicar-se a la política".

Per contra d'això, tots els seus missatges de persona altruista es contradiuen amb la política migratòria que duu a terme. Quan a principis de juliol l'ONG catalana Proactiva Open Arms duia a terme els tràmits de petició de sortida al mar, el govern espanyol va amenaçar amb aquestes penes milionàries si efectuava rescats al Mediterrani. Espanya, com els principals països europeus, criminalitzant la tasca de les organitzacions humanitàries que, davant la inacció europea, intenten salvar vides enmig del mar.

Malgrat tot, des de la directiva de l'organització ho tenien clar: "Abans presos que còmplices". Anunciava el seu fundador, Oscar Camps, després que la cap de missió Anabel Montes explicàs als mitjans que des del Ministeri d'Exterior se'ls havia indicat que 'si es trobaven una embarcació per casualitat, l'havien d'assistir, però que no podien fer una cerca activa'.

Però després del tuit de 'solidaritat' del president del govern espanyol, l'acte final encara no estava del tot decidit i això que 'habilitaria el port d'Algesires' ha anat canviant de parer. Aquest dimarts, l'Ara Balears comunicava que el de Palma seria el port d'acollida dels ocupants de l'Open Arms i el Seminari Nou el seu alberg temporal a partir del dia del desembarcament (diumenge) fins a la seva reubicació a altres països d'Europa.

Pel que sembla, diumenge passat a la nit la vicepresidenta del govern en funcions va telefonar a la presidenta de les Balears, Francina Armengol, per proposar-li que Palma o Maó acollissin la nau de l'ONG. Així, el mateix dimarts que ho van anunciar el govern espanyol havia d'enviar un vaixell de l'armada a l'illa italiana de Lampedusa per escortar l'Open Arms fins a Palma.

No obstant això, tan sols unes hores després el panorama va fer un gir inesperat i el mateix dimarts els rescatats per l'embarcació van poder desembarcar a Lampedusa (Sicília), després que la fiscalia italiana ho autoritzàs. La decisió del fiscal va coincidir amb la dimissió del primer ministre italià, Giuseppe Conte, arran de la moció de censura presentada pel seu ministre de l'Interior, Matteo Salvini, que ha protagonitzat dues setmanes de pols amb l'ONG i els tribunals italians.

Així i tot, dels 163 migrants que van ser rescatats per l'ONG badalonina, el dia de l'arribada en quedaven només 83 a bord. La resta havien estat evacuats en successives emergències mèdiques o perquè s'havien declarat menors o bé van saltar del vaixell. I és que, la vergonyosa actuació d'Europa i la poca capacitat de consens va portar al que anunciava el psicòleg a bord de l'Open Arms: "La situación es insostenible, corremos el riesgo de vivir una tragedia". Tant de bo la tragèdia no s'ha donat i no hem hagut de lamentar cap vida.

Dimecres, la Comissió Europea anunciava que els migrants serien reubicats a Espanya, França, Alemanya, Portugal i Luxemburg. A la fi! Què no entenc per què tantes traves quan els països rics acullen només el 16% de les persones refugiades en tot el món. Però segur que interessa més que venguin turistes i no refugiats...

En resum, que l'única cosa que no ha canviat en tot aquest temps és l'esperpèntica mala gestió del govern espanyol. En efecte, la vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, ha recordat que l'Open Arms "no té permís per rescatar" i, per tant; s'enfronta a sancions de fins a 900 mil euros. Així és: a Espanya, l'omissió d'auxili és delicte i l'auxili, també. Obviarem les potadetes de VOX de reclamar la confiscació del vaixell i detenir el capità "per afavorir la immigració il·legal i per l'ús fraudulent de les lleis del mar", que sabem que no van enlloc. Allò que és irrefutable és que Europa s'ha convertit en la unió de la hipocresia, de la vergonya i de la insensibilitat.

Comentaris
El desembarcament de l'Open Arms: un malson de 19 dies a una Europa intransigent