El govern central boicoteja la transició cap a un altre model econòmic

El govern central boicoteja la transició cap a un altre model econòmic
Ministre Ábalos, l'executor
Ministre Ábalos, l'executor

No es tracta només de tornar a ser a la coa de les inversions de l'Estat segons preveu el projecte de Llei dels Pressuposts Generals (PGE), en uns moments en què les Illes Balears som la comunitat més damnificada econòmicament pels efectes de la COVID-19. Quan la cosa semblava que no podia empitjorar, la lletra petita així ho ratifica: el gruix de les inversions es centraran prioritàriament en ports i aeroports.

Amb els aeroports buids i els creuers pendents de tornar-se a reactivar, Moncloa segueix pensant en les grans infraestructures de les Illes Balears com una màquina de fer diners per a les arques estatals, i això no ha canviat amb el govern suposadament més progressistes d'aquests quaranta anys. Mentre les institucions de les Illes Balears ni hi són ni se les espera en la gestió dels ports i sobretot dels aeroports a la nostra comunitat, tot i que així ho marca una llei orgànica com és l'Estatut d'Autonomia, el govern de Pedro Sánchez va a la seva.

Mentre des d'instàncies com el Fòrum de la Societat Civil recentment creat i que agrupa veus ben diverses del món econòmic, sindical, cultural, veïnal, ecologista,... es reclama la urgència d'un canvi de model econòmic que entre altres coses redueixi la dependència del turisme, l'Estat torna apostar-ho tot a una mateixa carta, per damunt dels interessos dels i les habitants de les Illes Balears.

I és que les inversions en ports i aeroports se'n duran el 80% de tota la inversió de l'Estat a les Illes al 2021, mentre la pandèmia posa en evidència la precarietat del nostre transport públic, entre moltes altres. Quan allò que calen són inversions ben pensades, prioritzades en funció de les necessitats ciutadanes i consensuades amb la societat civil en l'horitzó d'una transició cap a un model econòmic menys incert, el govern d'Espanya aplica la lògica neoliberal d'esprémer les Illes a veure si encara se pot treure alguna cosa. Els únics que hi sortiran guanyant, els adjudicataris de grans obres i contractes públics: Florentino Pérez, Koplovitz i altres llinatges sobradament coneguts de les elits mesetàries.

Un autèntic boicot a l'única opció possible perquè a mig termini la nostra comunitat i els seus habitants tenguin un futur digne, desplegat novament per un govern aliè als interessos i necessitats dels pobles de les Illes. Si no ens mobilitzem, el futur pinta ben fosc.

Comentaris
El govern central boicoteja la transició cap a un altre model econòmic