Ja no som les Illes de la calma

Ja no som les Illes de la calma
Captura de Pantalla 2019-08-11 a les 9.06.42
foto: XRMallorca

La primera setmana d’aquest agost de 2019 serveix per desmentir allò de què som «les Illes de la calma», sobretot en els mesos d’estiu on l’únic que sembla que es mou és el turisme i la festa. No és així.

Només en aquests primers dies de mes s’han produït ja diverses mobilitzacions. La primera, l’amenaça de vaga dels treballadors i treballadores dels serveis de recollida municipal de fems de tots els ajuntaments de Balears, que reclamaven un conveni autonòmic, perquè les grans empreses a les quals es solen adjudicar aquests contractes públics, no els utilitzin com si fossin kleenex, amb dures condicions laborals i fortes diferències entre municipis. La vaga, de caràcter indefinit i que podria haver generat una situació de caos a partir del 20 d’agost, s’ha suspès pel moment, atès que els empresaris s’han dignat almenys a seure’s amb els representants sindicals a negociar. No ha estat l’única en l’àmbit laboral, ja que les «kellys» d’Eivissa, les cambreres de pis dels hotels, també han convocat vaga per als propers 24 i 25 d’agost, en rebuig a la super-explotació que pateixen.

El feminisme no ha estat de braços creuats, i aquesta setmana, de la mà del Moviment Feminista de Mallorca, s’ha celebrat la primera mobilització contra les violències masclistes a Magaluf, que ha esdevengut una destinació no sols d’excessos, sinó d’impunitat pel que fa als abusos sexuals i les violències contra les dones, que corren el risc de ser normalitzades en aquest indret conegut internacionalment. A Portocolom, les feministes han fet un recorregut reivindicatiu pels carrers d’aquest nucli costaner, proposant noms de dona per a determinades vies. I la mateixa setmana, la plataforma Salvem Portocolom ha exigit que no es permeti la construcció d’hotels a la part antiga del nucli urbà, atès que la normativa urbanística permet construir-ne fins a una quinzena.

Si bé s’ha convertit en un clàssic, les vacances reials a Marivent ja fa uns anys que sempre són rebudes amb protestes dels col·lectius republicans. Enguany, com no podia ser d’altra manera, també ha estat així, i Felip VI i la seva família han estat rebuts com mereixen, especialment en uns dies en què el monarca s’ha atrevit a dir als representants del poble què és el que han de fer i què no, excedint sobradament el seu rol constitucional com ja va fer amb el seu discurs després de l’1 d’Octubre. La mobilització d’enguany s’ha centrat en l’exigència de retornar el palau de Marivent al poble, tal i com va establir la família Saridakis quan el va deixar en mans de les administracions.

A la Monumental de Palma, els sectors més rancis de la societat amb el Tribunal Constitucional al capdavant s’han sortit amb la seva, i després de tombar tot un seguit d’articles de la Llei de Benestar Animal votada majoritàriament al Parlament, com ara el que prohibia la mort de l’animal, s’ha tornat a celebrar, després de dos anys sense, una correguda de toros a la nostra comunitat. Tot i els esforços de l’Ajuntament de Palma per evitar-la, els taurins s’han sortit amb la seva, i han respost a les nombroses protestes dels animalistes ni més ni manco que cantant l’himne feixista del «Cara al Sol», una mostra que parla per ella sola del talant dels defensors d’aquest lamentable espectacle.

I finalment, ahir mateix, un grup de joves del grup d’activisme climàtic Extinction Rebellion Mallorca que anaven en bicicleta va tallar la carretera del Passeig Marítim a l’altura de la catedral, en una nova acció per exigir compromisos i accions efectives en la lluita davant l’emergència climàtica.

Encara queda molt de mes d’agost per endavant, i molts motius per mobilitzar-se. Un d'ells, defensar el dret a la vida i l'acollida de les persones rescatades per ONGDs com l'Open Arms. Fa dies que l'Open Arms, amb més d'un centenar de persones rescatades a bord, no pot atracar a cap port. Tampoc a ports espanyols o de les Illes, on l'amenaça de sancions de fins a 1 milió d'euros és superior a la de les autoritats italianes. Tot això, la mateixa setmana en què han arribat diverses pasteres a les Illes, amb persones que s'han jugat la vida i que a diferència dels turistes que aquests dies ocupen les nostres platges, seran enviats a la Penísula i tancats a centres d'internament.

Comentaris
Ja no som les Illes de la calma