Jutges contra la memòria i la democràcia

Jutges contra la memòria i la democràcia
cartell convocatòria Memòria de Mallorca
cartell convocatòria Memòria de Mallorca

En pocs dies l’elit del poder judicial ha tornat a mostrar la seva “cameta” franquista. Primer, amb la protecció del monument de Sa Feixina, erigit en memòria dels “herois” del creuer Baleares, que va bombardejar a sang freda dones, homes i nins que fugien de Màlaga per la carretera d’Almeria el 1937, amb el resultat de prop de 5.000 civils morts, en un dels episodis més cruels i despietats de la guerra iniciada pel cop d’Estat de Franco contra la democràcia, l’anomenada “massacre de la carretera de Màlaga a Almeria”. El Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) considera que el monument feixista no vulnera la Llei de memòria històrica, i obliga les administracions a protegir-lo, qüestionant així la decisió de l’Ajuntament de Palma de tombar-lo. Poc importa al ulls dels alts magistrats de Balears l’opinió de les víctimes, que hauria de regir unes actuacions de la “justícia” fonamentades en el principi de reparació.

Per si fos poc, aquesta mateixa setmana el Consell General del Poder judicial ha elaborat un informe que qüestiona la legalitat de la Llei de Memòria Democràtica pel que fa a l’extinció de les fundacions i entitats que fan apologia del franquisme, com ara la Fundación Francisco Franco. Segons el màxim òrgan dels jutges, mentre no hi hagi “menyspreu o humiliació a les víctimes”, l’”apologia del franquisme” està emparada per la llibertat d’expressió. Un principi que no apliquen ni als presos i preses polítics i exiliats, ni als activistes i artistes condemnats i fins i tot empresonats per les lletres de les seves cançons.

I és que animats pels resultats electorals de Madrid i l’empenta de VOX, sembla que el sector més conservador dels jutges va fora corda, mostrant dia rere dia que el poder judicial no ha passat per cap procés de transició democràtica. La posició adoptada pel Suprem contrària a l’indult als polítics catalans, és una de les claus de les mobilitzacions convocades per les dretes els propers dies a Colon.

Des de Memòria de Mallorca han convocat per al proper dijous 3 de juny una mobilització en contra de la decisió del TSJ, amb el lema "El feixisme no es protegeix. Abaix el monument de Sa feixina".

Comentaris
Jutges contra la memòria i la democràcia