Martín Villa i la desvergonya del règim

Martín Villa i la desvergonya del règim
Martín Villa, tot un sant demòcrata
Martín Villa, tot un sant demòcrata

L’exministre franquista Rodolfo Martín Villa s’ha hagut de defensar aquesta setmana davant la jutgessa Maria Servini que instrueix la querella argentina liderada pels col·lectius de defensa de la Memòria Històrica, on se ll’acusa de la mort de 12 persones entre 1976 i 1978. És a dir, que tot i que el dictador ja havia mort, la part més cruenta de la dictadura seguia de la mà de botxins com Martín Villa, responsable directe de la massacre de Vitoria el 1976 amb l’assassinat de cinc obrers en vaga, entre d’altres.

Òbviament, Martín Villa ha defensat la seva innocència per via telemàtica, tot negant la repressió dels aparells franquistes durant la Transició. Però no sols s’ha defensat ell, sinó que quatre expresidents espanyols -Felipe González, José María Aznar, José Luís R. Zapatero i Mariano Rajoy-, a més de Miquel Roca, Miguel Herrero, o els exlíders sindicals Cándido Méndez, Nicolàs Redondo, Antonio Gutiérrez i José Mª Fidalgo, han signat una carta en defensa d’un dels ministres clau de la transició que més dels crims perpetrats, va tenir com a missió principal defensar les estructures de poder franquista en la transició cap a la democràcia. Una desvergonya per part de personatges suposadament progressistes que ha provocat que tant CCOO com UGT s’hagin hagut de desmarcar d’aquests cadufos dels seus exlíders.

Resulta si més no «xocant» que en un país on es tanquen files en defensa de la independència judicial, quatre expresidents perpetrin un acte de pressió inaudit contra una jutgessa amb la signatura d’aquesta carta. Feia poques setmanes que Martín Villa havia liderat amb altres ex-alts càrrecs del règim el manifest de suport al rei emèrit Joan Carles I. La merda es retroalimenta.

Comentaris
Martín Villa i la desvergonya del règim