Nou treballadores per a la neteja de tot l'aeroport

Nou treballadores per a la neteja de tot l'aeroport
foto: Diario de Mallorca
foto: Diario de Mallorca

La vella normalitat del negoci a tota costa regeix encara AENA, atès que tot i que des d’ahir ja s’aplica la llibertat de moviments i fa dies que comencen a arribar turistes i viatgers, el sindicat USO ha denunciat que només mantenen en actiu nou treballadores encarregades del servei de neteja i desinfecció.

Tenint en compte que la higiene i desinfecció forma part de la prevenció de cara a nous contagis pel coronavirus, no sembla raonable que la desinfecció de tot un aeroport com el de Palma, dels que registra més trànsit d’avions i passatgers de tota Europa, quedi en mans -o sobre les espatlles- de només nou persones, quan n’hi ha més de 90 del a subcontracta que presta aquest servei, avui essencial, en situació d’ERTO.

La gestió de la neteja de l’aeroport és en mans d’una UTE depenent de la multinacional Interserve Facilities (abans Initial), encarregada de subcontractar serveis aeroportuaris de tota mena, des de la neteja a les hostesses de vol. 

La precarietat laboral de l’empresa més rendible de l’Estat, que incompleix sistemàticament l’Estatut d’Autonomia pel que fa a la cogestió amb les institucions autonòmiques, no és un tema nou, i periòdicament s’expressa a través de les protestes dels diversos sectors afectats, que donen feina a milers de treballadors i treballadores: el handling, el control de passaports...i ara, la neteja.

L’actitud d’AENA amb aquesta qüestió, així com de l’empresa subcontractada per a la neteja, hauria de ser motiu d’intervenció per part les administracions, atès que hi ha en joc una qüestió de salut pública. La diferència amb altres governs europeus és abismal, inclòs el de la conservadora Merkel, que fa uns dies va comprar accions d’una empresa de biotecnologia alemanya per evitar que la investigació fos monopolitzada per altres països o interessos privats. Aquí, el govern central progressista no sembla ni tan sols predisposat a recuperar el control d’una empresa pública semiprivatitzada en temps del PP.

Comentaris
Nou treballadores per a la neteja de tot l'aeroport