Què parla, la ignorància o la gelosia?

Què parla, la ignorància o la gelosia?
Miguel Lázaro. Foto: SIMEBAL
Miguel Lázaro. Foto: SIMEBAL

Els principals sectors representants de la infermeria en contra de les dures declaracions del doctor i president del sindicat de metges (SIMEBAL) Miguel Lázaro.

El passat dimecres 14 d’abril es va dur a terme la reunió de la Comissió de Salut del Parlament per exposar i debatre propostes de millora del sistema sanitari, com el de la incorporació de la figura de la infermera als centres educatius. 

Al llarg de la intervenció, Miguel Lázaro va advertir que faria declaracions i que en ser gravades causarien polèmica. Va ser llavors quan declarà que el model d’infermeria a l’Atenció Primària, segons ell, s’ha de repensar. Ara bé, no va argumentar el perquè s’ha de fer un gir en el sistema sanitari, tan sols afirmà que on han de ser les infermeres és als hospitals. A més a més, afegí que davant la disminució de les infermeres als Centres d’Atenció Primària s’hauria de reforçar encara més la figura del metge de capçalera quan ambdues figures no són, ni haurien de ser, antagòniques sinó essencials una de l’altra. Per intentar suavitzar el discurs, afegí que el model d’infermera escolar, si aquest comporta una tasca preventiva i s’organitza bé no hi estaria en desacord, tot i que continuà reafirmant que on han de ser els infermers és als hospitals. Ara bé, a causa de les declaracions incendiàries que havia fet, al llarg de la mateixa intervenció intentà rebaixar el discurs que havia fet i fins i tot, es va desdir de les declaracions sobre la infermeria en atenció primària. 

Aquestes declaracions al cap d’unes hores circulaven arreu de les xarxes socials i fou on precisament Lázaro va ser durament criticat. El president de SIMEBAL s’intentà defensar a través del seu compte personal de Twitter argumentant que reconeixia la gran tasca de les infermeres, però el mal ja estava fet. Davant això, s’exigiren disculpes i rectificacions per part de quasi tots els sectors del col·lectiu de la infermeria com el Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA) i l’Associación Balear de Enfermería Familiar y Comunitaria (ABIC). A més a més, aquests sectors afectats per les declaracions alarmants i incendiàries de Lázaro, exposaren un seguit d’arguments que demostren i reforcen el paper clau de la infermeria en l’atenció primària alhora que es va elogiar el gran avanç que ha suposat augmentar-ne les competències aquests darrers anys.

El que queda patent és que el senyor Lázaro es queixa d’una problemàtica que no és real i que per si no n’hi hagués prou, no argumenta ni proposa solucions o alternatives al model al qual s’està enfocant els últims anys l’atenció primària. És important destacar, a tall d’exemple, el marc estratègic per a l’Atenció Primària i Comunitària del Ministeri de Sanitat (2019) on es veu clarament un augment de les competències de les Infermeres. 

Si el col·lectiu de la infermeria no és present als PACS qui hi haurà al seu lloc? Què proposa el senyor Lázaro? No serà que realment, la problemàtica de falta de personal és general a tots els sectors i que tal vegada amb la pandèmia de la covid-19 s’ha agreujat o visibilitat encara més la manca d’aquest personal als hospitals? O fins i tot, podem pensar que existeix una certa gelosia de determinats sectors com el dels metges que han vist en l’augment de competències de la infermeria un perill o un atac a la seva gestió? Sigui com sigui, ha quedat clar que l’única opció viable avui en dia és la presència de la infermeria a l’atenció primària i en clara sintonia amb la resta d’actors sanitaris.

 

 

Comentaris
Què parla, la ignorància o la gelosia?