La Plataforma per la Democràcia planteja un decàleg de compromisos als partits abans de les eleccions

La Plataforma per la Democràcia planteja un decàleg de compromisos als partits abans de les eleccions
Captura de Pantalla 2019-04-25 a les 12.30.10
foto de la roda de premsa de la Plataforma per la Democràcia

La Plataforma per la democràcia, conformada per diferents entitats socials i sindicals de les Illes Balears, ha presentat avui matí en roda de premsa a Can Alcover un decàleg de propostes adreçades a tots els partits polítics que es presenten a les eleccions generals, europees, autonòmiques i municipals.

Les portaveus de la Plataforma, Imma Mas i Marta Serra, han explicat que es tracta de propostes que coincideixen amb l’esperit amb el qual es va donar a conèixer la Plataforma i que ha acompanyat les diferents mobilitzacions que hi ha convocat fins a la data, que no és altre que evitar que els discursos d’odi cap a les persones migrants i refugiades, el feminisme, l’ecologisme, el sindicalisme i la diversitat, acabin condicionant les polítiques sorgides després de les eleccions.

Concretament, el decàleg enviat avui mateix a tots els partits que des de Balears concorren a les properes eleccions, recull propostes tan senzilles com necessàries com són el manteniment dels recursos per lluitar contra la violència de gènere, la recuperació de la memòria històrica, el manteniment de les autonomies, la defensa de la pluralitat cultural i lingüística, les polítiques de preservació del medi ambient o la defensa de les llibertats públiques.

Fins passades les eleccions, des de la Plataforma per la Democràcia no té pensat convocar noves mobilitzacions, més enllà de donar suport a les mobilitzacions i events convocats pels seus membres, com ara la jornada de defensa de la salut laboral el 26 d’abril, el 1er de Maig o la Diada per la llengua, la cultura i els drets civils el 4 de maig.

Aquest és el text del decàleg:

COMPROMISOS PROPOSATS PER LA PLATAFORMA PER LA DEMOCRÀCIA 

ALS PARTITS POLÍTICS A LES ILLES BALEARS

L’avanç dels autoritarismes I dels discursos de l’odi són fets ben coneguts, molt preocupants, i presents a diferents llocs del món. A Europa no ens és aliena la proposta de la ultradreta que encarnen partits com el Front Nacional a França o el Fidesza Hongria. Els missatges que propaguen aquestes ideologies extremistes a l’estat espanyol cerquen el trencament del consens social existent en molts d’àmbits de la nostra societat, des de la violència de gènere fins a la immigració. 

Amb els objectius de avançar en la igualtat, la democràcia i la solidaritat, I de plantar una defensa fèrria de les nostres llibertats, els nostres drets i de les conquestes socials, la plataforma per la democràcia es vol adreçar en els distints partits polítics que concorreran a les properes eleccions autonòmiques, insulars i locals a Mallorca, i proposar-los un decàleg de compromisos.

El partit polític ..............................................................., que es presenta a les properes eleccions estatals el 28 d’abril de 2019, i/o a les eleccions autonòmiques, insulars, municipals i europees del 26 de maig de 2019, es compromet a:

  1. Mantenir, amb recursos i personal adequats, les polítiques de suport a la igualtat de gènere, i a les dones víctimes de violència de gènere que s’impulsen des de les diferents administracions públiques.

  2. Mantenir, amb recursos i personal adequats, les polítiques de suport a la recuperació de la memòria històrica, i dels seus objectius: justícia, veritat i reparació.

  3. Defensar el sistema d’administració pública descentralitzada, les comunitats autònomes i, especialment al nostre arxipèlag, els consells insulars.

  4. Defensar els drets humans, en especial en relació als drets d’asil i refugi de les persones en trànsit, i al dret de rescat a la mar, i a treballar per donar una solució als conflictes i desigualtats que obliguen a desplaçar-se a milers de persones cada any. A ser societat d’acollida en tots els sentits, tant en emergència com a llarg termini. A posar en marxa totes les eines municipals per donar suport a les persones, organitzacions i entitats que hi treballen, així com millorar la col·laboració i coordinació amb altres ajuntaments perquè l’Estat assumeixi i ampliï els seus compromisos en matèria de DDHH.

  5. Defensar la diversitat de la nostra societat i de les persones que la composen, i lluitar contra la discriminació per raons d’origen, ètnia o orientació sexual.

  6. Defensar la diversitat lingüística i cultural de la nostra terra, i les polítiques lingüístiques que impulsen la igualtat d’oportunitats per a les dues llengües oficials.

  7. Defensar les llibertats públiques, com la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa, i lluitar per la derogació de la llei mordassa.

  8. Assolir la defensa del medi ambient com un dels objectius prioritaris per a les institucions públiques, impulsant mesures urgents per a la lluita contra el canvi climàtic.

  9. Defensar la separació dels poders de l’estat, així com la necessitat d’aprofundiment en la independència i la democratització interna del poder judicial.

  10. Assolir la defensa dels drets de la classe treballadora i dels sindicats com a representants legítims dels seus interessos.

A data de ... de ................... del 2019

Formen part de la Plataforma per la Democràcia: CCOO, UGT, STEI-i, Ben Amics, Memòria de Mallorca, Feministes en Acció, Associació Dona Sana, Sóller per la Igualtat, Fundacions Darder-Mascaró, Fundació Gabriel Alomar, AEG Eladi Homs, Moviment cristià de professionals, GOB, Unió de Pagesos, Col·lectiu Aurora Picornell, Balears Acollim, Associació Arxipèlag, Brilla Illes Balears contra la violència de gènere, CDR-UIB, Moviment Feminista de Mallorca.

Comentaris
La Plataforma per la Democràcia planteja un decàleg de compromisos als partits abans de les eleccions