Portar mascareta vs descontrol als aeroports

Portar mascareta vs descontrol als aeroports
Aeroport de Palma aquests dies. foto: UH
Aeroport de Palma aquests dies. foto: UH

Si la preocupació per l’increment de casos va dur fa uns dies el govern autonòmic a decretar l’obligatorietat de portar mascareta, els rebrots d’aquests dies a comunitats com Catalunya i Aragó han tornat a activar les alarmes. A més, hi ha preocupació pel fet que les dades de Madrid, gairebé sense rebrots, contrasten amb la situació sanitària de fa només unes setmanes, i que la capital no faci obligatori l’ús de mascaretes després d’haver concentrat la majoria de casos de covid de l’Estat.

Davant els rebrots, aquest cap de setmana l’executiu de Francina Armengol va reunir el comitè d’experts sanitaris, que han recomanat que els passatgers que provenguin de comunitats amb rebrots hagin de passar quarentena. No obstant, i en un nou episodi de tensió entre capitalisme i vida, la mesura ha estat rebutjada pel Govern, que ha optat per demanar a Madrid més control als aeroports, i especialment sobre els viatgers que provenen de la resta de l’Estat, atès que fa setmanes que no es fa cap mena de prova ni de temperatura als que venen. En la decisió de l’executiu també hi ha comptat la situació de Menorca, que rep molts turistes catalans, i el pànic perquè el fet d’haver de passar una quarentena no dissuadís els catalans de visitar l’illa. De moment, el Govern es conforma amb què AENA i les companyies aèries els passin els llistats de passatgers perquè les rastrejadores sanitàries puguin fer seguiment de qui hagi viatjat i hagi donat positiu.

No es pot ignorar la responsabilitat directa d’AENA, convertida en els darrers anys -si més no a Balears- en una empresa de les empreses més rendibles de l’Estat, en l’absència de controls i de protocols de seguretat adients. Han estat nombroses les denúncies de molts viatgers, tant illencs com turistes, pel descontrol i la massificació de gent, especialment durant les arribades, on no es mantén cap tipus de distància de seguretat, entre altres irregularitats

Tot i que les decisions polítiques en un context com l’actual, amb un increment significatiu del nombre de casos de coronavirus arreu, s’haurien de prendre sobretot en base a les recomanacions sanitàries, la por dels governants a una crisi econòmica encara més profunda ara que s’ha reactivat, encara que sigui en part, la temporada, fan que el principi de precaució que hauria de regir aquestes decisions no sempre sigui respectat. Les mascaretes són importants, però és evident que no basta.

 

comentaris
Portar mascareta vs descontrol als aeroports