Mor l'activista Pep Suàrez

Mor l'activista Pep Suàrez
imatge: Facebook d'en Pep Suàrez
imatge: Facebook d'en Pep Suàrez

Aquest cap de setmana ens ha deixat l’incombustible Pep Suàrez, als 89 anys. Català de naixement, en Pep ha estat un militant destacat de l’esquerra social i política mallorquina, una persona compromesa amb totes les causes justes.

Cristià d’esquerres, molt crític amb la cúpula de l’església catòlica, va ser dirigent de Justícia i Pau, des d’on va impulsar als anys 90 la Plataforma en defensa del 0,7% del PIB per als països empobrits, que va mobilitzar el gruix de les ongs de les Illes Balears i va aconseguir el compromís d’aquesta demanda per part de les institucions, que es concretà entre altres en la creació entre altres del Fons Mallorquí de solidaritat i cooperació.

En Pep també va ser una de les ànimes del moviment alterglobalitzador a les Illes, i un dels primers illencs en participar, com a dirigent d’ATTAC, en el Fòrum Social Mundial a Porto Alegre (Brasil), el 2001, i liderà a Mallorca les protestes contra el G-20 a Gènova que provocaren la mort de Carlo Giulani, o el NO a la Guerra el 2004. També fou un dels impulsors del Fòrum Social de Mallorca, el 2003.

Al llibre Cartes d’un condemnat a mort el 2004 recopilà les cartes del seu oncle Antoni Ferrer, afusellat pels feixistes el 1939 per la seva militància al Bloc Obrer i Camperol i el POUM, prologat per Antoni Serra. Entre els anys 2008-2011 fou tresorer de l'associació Memòria de Mallorca, i va col·laborar en les activitats de recuperació de la memòria històrica i divulgació sobre la qüestió a centres educatius.

Tot i que en els darrers anys la salut va limitar en bona mesura el seu activisme, l’edat no fou mai un impediment per al compromís social i polític d’en Pep, una d’aquelles persones imprescindibles que va posar el seu granet d’arena en totes i cadascuna de les lluites socials de les darreres dècades.

Des d’aquestes línies expressam la nostra admiració i també el condòl a la seva família i amics de qui fou, sobretot, una gran persona que ha estimat molt i s’ha fet estimar. El trobarem a faltar.

Comentaris
Mor l'activista Pep Suàrez