Compte enrere per un 21J contra la turistificació

El lema de la manifestació serà “Canviem el Rumb. Posem Límits al Turisme”

Compte enrere per un 21J contra la turistificació
foto: CCOO
foto: CCOO

Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera treballen des de fa mesos les justificacions i demandes per posar límits no sols al turisme massiu, sinó a un procés de turistificació que ens ofega, ens condemna a l’empobriment i la precarització continuada de les nostres vides i a una degradació irreversible del territori i del patrimoni natural i cultural d’aquestes illes.

Així el diumenge dia 21 de juliol a les 19h al Parc de les Estacions iniciarem el recorregut d’una manifestació que omplirà els carrers més cèntrics de Palma fins a arribar al Passeig del Born. Una convocatòria que ha rebut el suport i l’adhesió -fins al moment i a dues setmanes de la mobilització- de més de 80 entitats, col·lectius i moviments socials, ecologistes, veïnals, sindicals, culturals, entre d’altres; que sumen arguments propis a aquest clam pel canvi de rumb a les nostres Illes.

Aquesta convocatòria és el resultat de mesos de feina en assemblees obertes impulsades per la Plataforma “Menys Turisme, Més Vida”, que ha generat el desplegament d’assemblees i grups locals autònoms arreu de l’illa, i ha inspirat moltes altres iniciatives ciutadanes. Amb un calendari d’accions prèvies que tendrà el seu punt més àlgid les properes setmanes, aquesta manifestació, en plena temporada turística, vol ser un punt d’inflexió, un cop sobre la taula, i l’inici d’un seguit d’accions i mobilitzacions a les 4 illes que tenen previst estendre’s més enllà de l’estiu. Iniciam així una mobilització contínua al carrer, als centres de treball, als centres educatius, al món agrari, en el front de l’habitatge, amb la gent jove, per a la preservació del patrimoni natural i cultural, als barris i pobles, a cada lloc de cada illa fins a aconseguir canviar el rumb, fins a aconseguir abandonar aquest monocultiu turístic.

Accions i convocatòries a cadascuna de les Illes que també cerquen la repercussió internacional als mercats emissors, amb l’objectiu de pressionar a la classe política perquè -més enllà de canvis discursius i falses maniobres- atengui les demandes de la societat civil organitzada a favor de la limitació i el decreixement turístic, i per un canvi de model socioeconòmic. El canvi que reclamam no és de tipologia de turista, anhelam un model econòmic just, igualitari, que atengui l’actual crisi ecològica i social.

Cal limitar i reduir el pes del sector turístic en el conjunt de l’economia a les Illes i garantir la redistribució dels beneficis que genera a costa del territori, recursos i persones. Que l’economia estigui al servei de la majoria social, que sigui plural, diversa i transformadora, que garanteixi els drets socials i el treball digne, que s’atengui als límits ecològics del nostre contexte insular, fràgil, limitat i malmès, i que no sigui còmplice d’injustícies globals, com és el cas de capitals hotelers vinculats a l’entitat d’Israel que donen suport al genocidi del poble palestí. Perquè les Illes siguin una terra que ofereix un present i un futur dignes també als joves d’avui i a totes les persones que arriben cercant horitzons de possibilitat. Per un món més just i en pau.

És per això que:

  • Contra l’especulació immobiliària i la mercantilització turística: exigim garantir l’habitatge com a un dret universal i no com un bé de mercat.
  • Contra l’expulsió veïnal dels barris i pobles, la privatització dels espais públics i la pèrdua del teixit comercial de proximitat: exigim garantir que les ciutats, pobles i barris siguin per a qui els habita, no per a qui els visita.
  • Contra la precarietat i l’empobriment: exigim garantir els drets de les treballadores i treballadors per posar fi a la precarietat laboral, en tots els sectors.
  • Contra la pèrdua de sobiranies: exigim garantir el dret de la ciutadania a decidir sobre el nostre model econòmic i controlar les vies d’accés, ports i aeroport.
  • Contra la pressió sobre els serveis públics, la pèrdua de drets i garanties socials: exigim garantir uns serveis públics de qualitat per a tothom (transport, educació i sanitat, cures… )
  • Contra la destrucció del territori, la devastació dels recursos naturals i per fer front la crisi climàtica: exigim garantir la protecció del territori davant les dinàmiques especulatives i destructores de la terra, del sòl fèrtil, de la costa i dels ecosistemes naturals que són la nostra garantia de pervivència.
  • Contra la pèrdua i els atacs al patrimoni cultural i a la memòria: exigim garantir la preservació del patrimoni cultural, la memòria democràtica i de la llengua pròpia per enfortir les arrels.
  • Contra la degradació de les condicions de vida: exigim garantir el benestar de totes i tots atenent els contextos d’incertesa derivats de la crisi sistèmica i multidimensional (climàtica, energètica, política, migratòria, social, democràtica…) que afecta al món global, i a tots i cadascun dels aspectes essencials de la nostra realitat local.

Per tot això encoratjam a tothom a organitzar-se col·lectivament al seu barri o poble i vos convocam dia 21 a sortir al carrer per reivindicar una vegada més aquest canvi de rumb. Perquè això no acabarà aquest estiu: CANVIEM EL RUMB, POSEM LÍMITS AL TURISME!


 
Comentaris
Compte enrere per un 21J contra la turistificació