El degoteig de mesures ambientals converteix les Illes en referent verd

El degoteig de mesures ambientals converteix les Illes en referent verd
climate
Foto de Domini públic

El degoteig de mesures impulsades en les darreres setmanes pels Acords pel Canvi converteixen les Illes Balears en un referent internacional de la protecció ambiental i de l’aposta per la sostenibilitat. Facem un repàs a tot el que s’ha aprovat quan just s’ha caminat el primer mes d’aquest 2019 que just s’acaba d’iniciar:

Per començar, en l’àmbit legislatiu s’han aprovat dues normes fonamentals: la llei de residus i la llei de canvi climàtic. Una es va aprovar fa uns dies i l'altra s'aprova aquesta mateixa setmana. Més enllà del nivell d’ambició de les propostes que contenen, ambdues tenen un mèrit afegit, i és el nivell de pressió que hi han exercit els poders econòmics tant pel que fa al sector dels transports com l’energètic (dos dels majors emissors de CO2). Com amb la llei de residus, pel que representa el monopoli de TIRME en el cas de Mallorca, que ja va haver d’assumir la prohibició de la importació de fems d’altres països a l’inici de la legislatura per decisió de Consell. A més del compromís per la reducció d’envasos i materials d’un sòl ús, la llei de residus de les Illes, la primera en la matèria a nivell autonòmic, preveu mesures relacionades amb l’aposta per la reducció i l’economia circular, com es va veure fa uns dies amb la partida creada a partir de l’impost turístic per tal d’afavorir les iniciatives socials i empresarials lligades a la gestió sostenible dels residus.

A aquestes dues mesures cal afegir la fita històrica que representa que Es Murterar, una de les centrals tèrmiques més contaminants del nostre entorn, passi "a mig gas" l’any vinent i es prevegi el seu tancament per al 2025. Això representa que ja l’any vinent es reduiran un 10% les emissions de gasos d’efecte hivernacle a nivell d’Illes Balears, cosa que esperem que vagi en benefici de l’aposta que la llei de canvi climàtic fa per les energies renovables.

Tot això, sense oblidar l’aprovació de l’ampliació del Parc Nacional marítimo-terrestre de Cabrera, que es converteix en la zona marítima protegida més gran de la Mediterrània occidental, una mesura que juntament amb el decret de protecció de les praderies de posidònia aprovat fa uns mesos, arrodoneix l’aposat per la conservació d’un ecosistema únic i fràgil com és el nostre sistema marí.

Finalment, aquesta setmana s’ha donat llum verda al nou pla hidrològic, que entre altres coses blinda les zones humidesde l’afany especulador que no fa tant va dur al projecte d’urbanització de Ses Fontanelles, la darrera zona humida de Palma.

Es tracta sols de les darreres mesures ambientals aprovades per un govern que a més d’esquerres, es reclama ecologista, i que ha de presentar un balanç prou rellevant com per assumir contradiccions en la política desplegada com les que representa la polèmica carretera Llucmajor-Campos. I vist aquest ritme, sembla que ho estan aconseguint.

Comentaris
El degoteig de mesures ambientals converteix les Illes en referent verd