Contra l'ampliació encoberta de l'aeroport de Palma

Contra l'ampliació encoberta de l'aeroport de Palma
imatge: Plataforma
imatge: Plataforma

La Plataforma contra l’ampliació de l’aeroport de Son Sant Joan, integrada per diverses entitats ecologistes, va denunciar ahir l’increment de l’operativitat de l’aeroport en un estiu que qualifiquen de “turisme excessiu i col·lapse climàtic”. Per a la Plataforma, la massificació turística està superant totes les xifres rècord, un 95% d’ocupació (un 6,4% més que el 2019), amb una pressió social insuportable, atès que a l’agost s’han superat els dos milions de persones. I l'aeroport és la infraestructuar clau que ho fa possible.

També recorden que en una situació de crisi energètica, més turisme es tradueix en més consum energètic i de recursos finits, a més de és emissions de CO2 i generació de residus, i que el model de massificació turística potser incremente la generació de llocs de treball, però aixó sí, en condicions de precarietat, desigualtat i emergència habitacional.

Assenyalen que 2.958 vols en un sol cap de setmana (el darrer de juliol d’enguany) és insuportable, com ho és que el 20 d’agost coincidissin 5 creuers i 7 navieres en un sol dia. 

En aquest context, la Plataforma denuncia que AENA ha continuat “remodelant” la terminal de l’aeroport, les pistes d’enlairament i d’ateratge i reordenant les maniobres d’espai aeri perquè es trobaven al límit de la seva capacitat. Les previsions del DORA (33,8 milions de passatgers per a 2025) són per a la Plataforma incompatibles amb els compromisos de lluita contra el canvi climàtic. 

Es tracta, a més, d’uan remodelació xifrada amb 90 milions d’euros per a la terminal i un total de 361,4 milions fins 2026, que es podrien destinar a establir una estratègia de transició cap a un altre model de mobilitat i turisme.

Així mateix, recorden que altres aeorports han optat aquest estiu mateix, davant la situació, per reduir vols, com és el cas de Frankfurt o Gatwick, i lamenten que no sigui aquest el compromís d’AENA, sinó tot el contrari.

La presidenta Armengol també ha estat criticada arran de les seves declaracions afirmant que AENA “ha entès que no hi ha d’haver més vols” quan les xifres demostren que AENA només entén de més passatgers i més ingressos per a la seva caixa i la caixa de l’Estat. De fet, allò que fa AENA, malgrat la incredulitat de la presidenta, és boicotejar de facto qualsevol aposta pel decreixement de l’actual govern autonòmic.

Comentaris
Contra l'ampliació encoberta de l'aeroport de Palma