COP25: Endesa compra les portades de la premsa
La celebració de la cimera mundial del clima, la COP 25, a Madrid, s’ha estrenat aquesta setmana amb una metàfora ben eloqüent de com es troba la lluita contra el canvi climàtic des de l’òptica del poder establert: la compra per part de la corporació energètica ENDESA de la majoria de capçaleres dels diaris de tot l’Estat, inclosos els diaris d’àmbit autonòmic a Balears.
Quatre pàgines a tot color amb un valor en conjunt de molts milions d’euros que ben bé es podrien haver destinat a lluitar de forma efectiva contra el canvi climàtic per part de la pròpia compania, responsable de la major part de les emissions de CO2 a tot l’Estat, i en particular a les Illes Balears, on de moment -tot i que el pacte d’esquerres va acordar amb l’empresa en el marc del Pla de Transició Energètica el tancament definitiu de la central d'Es Murterar per al 2025-, la crema de carbó i gasoil a les centrals tèrmiques d’ENDESA genera més de la meitat d’aquestes emissions.
I és que ENDESA encapçala el ranking d’altres empreses contaminants i generadores de CO2, juntament amb altres companyies del sector energètic com Repsol. La demostració de poder d’ahir posa en evidència que els poders públics, començant pel govern de l’Estat, no són immunes als interessos d’una empresa que bé s’encarrega de posar en la seva nòmina exministres i altres ex-alts càrrecs de l’Administració central per mantenir la seva influència. Però tampoc no ho és el periodisme -amb honroses excepcions-, que hauria de ser també entre altres coses el vigilant de la salut ambiental del planeta i de la ciutadania, i de moment serveix majoritàriament a la propaganda de multinacionals sense escrúpols.
La COP25, que s’havia de celebrar a Xile, es desplega finalment a Madrid entre les protestes dels grups ecologistes i el qüestionable patrocini de bona part d’aquestes grans empreses altament responsables de les emissions de CO2 a l’Estat espanyol. La contribució que haurien de fer aquestes empreses a la necessària lluita davant l’emergència climàtica és canviar la seva política, i si no ho fan, és des de la política pública que se’ls hauria d’obligar. Per això també les veus més sensates que s’escoltaran aquests dies a Madrid, més enllà de la retòrica dels grans líders mundials, és la dels col·lectius ecologistes i la d’una jove Greta Thunberg que també està essent atacada per part de l’extrema dreta i els negacionistes del canvi climàtic.