Mallorca i Eivissa lideren el trànsit de jets privats a Europa
Els vols en jet privat no sols són un indicador de la gran desigualtat social existent, sinó també de la desigual generació d’emissions de CO2 i gasos d’efecte hivernacle pel seu elevat consum de combustible: fins a dues tones per hora de vol. És a dir, que un sol vol de quatre hores en jet privat genera tantes emissions com un europeu mitjà en tot un any.
I les Illes, malauradament, tornen liderar un ranking de vergonya en aquesta qüestió: Mallorca i Eivissa concentren bona part d’aquests vols per a rics altament contaminants en el conjunt de l’Estat, i que segons Bloomberg gairebé s’ha doblat des de 2019, passant de 3.819 vols a 6..000 en el primer semestre de 2022 només en el cas d’Eivissa. Una de les rutes més freqüents són els vols Londres-Eivissa i Londres-Palma. Tant Eivissa com Palma estan entre els 10 aeroports europeus amb més trànsit de vols privats de luxe, per davant de Barcelona i Madrid.
Qui agafa aquests vols és evidentment gent amb molts diners a qui no li afecta la pujada dels preus dels carburants, i en general gent a qui no els hi va malament amb les crisis, ans al contrari, sempre n’hi ha que hi treuen profit. Tampoc no els importa gaire l’impacte ambiental i climàtic de les seves accions, que patim tots, i pateix el conjunt del planeta en forma d’escalfament global.
Justament aquests dies es debat a França una proposta per prohibir els jets privats o limitar-los, arran d’una iniciativa de l’esquerra de Mélenchon, que va respondre a l’envit del president Macron que s’havia acabat “l’era de l’abundància”. Si ens hem d’ajustar totes el cinturó, comencem pels qui més tenen i més impacte provoquen.