8M: dies de mobilitzacions feministes

8M: dies de mobilitzacions feministes
Captura de pantalla 2023-03-06 a les 8.53.10
Captura de pantalla 2023-03-06 a les 8.53.10

Ja fa temps que el 8M va molt més enllà d’una simple jornada de reivindicació en defensa dels drets de les dones. Ja fa dies que les organitzacions feministes illenques i les institucions organitzen actes, i encara se’n preveuen molts més per a tota la setmana, a més de la tradicional manifestació del dia 8.

Tot i que el 8M d’enguany està travessat per la divisió entre l’anomenat transfeminisme i el feminisme radical, per una part, i per la divisió política entre Podem i el PSOE a nivell d’estat per la manca d’acord de modificació de la Llei del “sols sí és sí”, el principal dia de reivindicació dels drets de les dones no perd força, però sí unitat. 

A Palma el 8M hi haurà dues convocatòries de manifestació, la convocada pel Moviment feminista de Mallorca, que agrupa els principals col·lectius feministes, per un costat, i la recentment creada Coordinadora Transfeminista. Aquest darrer col·lectiu, amb vincles amb grups anticapitalistes i de l’esquerra independentista, considera que la resta dels feminismes no són prou inclusius amb les dones trans, i convoquen baix el lema “Foc al capitalisme, foc al patriarcat”. Una convocatòria no exempta de polèmica, atès que Acció feminista va demanar també a la seva crida a les xarxes foc per a les feministes radicals.

Dins el feminisme un eix important de divisió el representen alguns plantejaments de l’anomenada “Llei Trans” recentment aprovada que fa uns dies el Lobby de Dones i RadFem Mallorca posaven sobre el paper en un article signat conjuntament al diari AraBalears. 

Un dels reptes que quedarà després d’aquesta jornada i que preocupa a bona part del moviment feminista és la reconstrucció de la sororitat que faci possible, de bell nou, un moviment feminista imparable contra el patriarcat en totes les seves manifestacions.

Comentaris
8M: dies de mobilitzacions feministes