Clamor en defensa del català, la llengua de Mallorca

Clamor en defensa del català, la llengua de Mallorca
foto: david abril
foto: david abril

Els ecos de la marea verda de 2013 ressonaren ahir a la Plaça Major de Palma i als carrers dels voltants, on s’hi acaramullaren milers de persones que no hi podien accedir davant l’èxit d’una convocatòria que obligarà a Margalida Prohens a prendre nota. Com bé va advertir el president de l’Obra Cultural Balear a la presidenta, “o està amb la majoria social del poble de Mallorca, amb la convivència, amb l’Estatut, amb la democràcia, o està ignominiosament agenollada davant el feixisme”. 

Les polítiques lingüístiques que tornen minoritzar el català, la llengua pròpia de les Illes Balears, a través de polítiques com la segregació lingüística a les escoles, o la supressió del requisit de català per accedir a la funció pública o al dret a ser atès en la teva llengua al sistema sanitari, varen ser clarament contestades per unes 40.000 persones en una de les majors mobilitzacions socials dels darrers anys, mobilitzades per l’OCB i Joves de Mallorca per la Llengua, amb una forta presència del sector docent i de les forces vives de la societat civil illenca.

El PP no duu ni un any al capdavant del Govern autonòmic i ha fet palès que les cadires són més importants que els consensos històrics, en torn a la llengua i altres qüestions, i que ha cedit davant VOX per mantenir el poder. O no ha cedit, i en els propers dies i setmanes rectifica una deriva que duria a una confrontació social a les escoles per al proper curs, que és quan està previst aplicar el pla de segregació lingüística, una vertadera aberració en termes de cohesió social. No només es rompria amb el consens que fa del català la llengua vehicular que permet la integració social a les escoles (amb uns resultats fins i tot superiors als de la resta de l’estat), sinó que es separaria els nins i nines per llengua en funció del criteri ideològic dels pares, cosa que no sols atempta contra la convivència, sinó contra el dret superior de la infància.

Els atacs a la llengua, la derogació de la Llei de Memòria històrica, la supressió de les ajudes a la població immigrant vulnerable, o unes polítiques d’habitatge supeditades als interessos d’uns promotors que ja fan caixa pensant en totes les mesures que desprotegeixen el medi ambient, seran la metxa de les properes mobilitzacions que la societat civil illenca prepara ja. La propera cita, el 2 de juny en defensa de la memòria democràtica, i contra el feixisme.

Comentaris
Clamor en defensa del català, la llengua de Mallorca