Més morts que mai en l'intent d'arribar a la frontera

Més morts que mai en l'intent d'arribar a la frontera
infografia de l'informe
infografia de l'informe

Aquesta setmana l’ONG Caminando Fronteras (vinculada a la Dra. Honoris Causa pe rla UIB Helena Maleno Garzón) ha presentat el seu informe sobre el Dret a la Vida del primer semestre de 2021. En aquest document s’ha monitorejat dia a dia a través de la informació obtinguda per part de les pròpies comunitats migrans, ONGs i persones defensores dels drets humans i serveis de resca tel nombre de persones mortes en el seu frustrat intent d’arribada a les coses espanyoles, incloses les Illes Balears. Unes morts que han crescut el 2021 un 526% en relació al primer semestre de l’any passat: un total de 2087 persones en el que duïm d’any.

En només sis mesos han mort més persones que en tot l’any 2020 a la frontera, i la ruta cap a les Canàries s’ha demostrat la més mortífera de totes, amb 1922 víctimes. A la d’Algèria, la mateixa que varen utilitzar els nostres avantpassats per emigrar o mantenir relacions comercials amb el nord d’Àfrica ha comptabilitzat 36 morts en aquests mesos, en quatre naufragis. 

L’informe assenyala també que gairebé el 96% de les víctimes desapareix a la mar sense que els seus cossos siguin recuperats. Del total de víctimes, 341 han estat dones i 96 infants que han perdut la vida pel que des de Caminando Fronteras anomenen “la necropolítica migratoria”, una política de fronteres racista i que condemna a mort a massa gent.

Comentaris
Més morts que mai en l'intent d'arribar a la frontera