Activistes de Nicaragua exiliades comparteixen la seva experiència a Palma

Activistes de Nicaragua exiliades comparteixen la seva experiència a Palma
ffb30c82-5041-4365-992b-050eb2c8cf07
fundacions Darder-Mascaró

Ahir es va celebrar a Palma, organitzat per les fundacions Darder-Mascaró una xerrada informativa de dues activistes de l’esquerra nicaragüenca a l’exili, arran del procés de repressió al país, per part del govern de Daniel Ortega. Yerling Aguilera i Jessica Cisneros sortiren del país com a membres de la Caravana Informativa de Solidaridad Internacional amb Nicaraguaque ha visitat més de deu països de tota Europa. Actualment viuen a Madrid, on han sol.licitat asil polític perquè les seves vides i la de les seves famílies estan amenaçades si tornen a Nicaragua.

 

Yerling Aguilera, amb 27 anys, és sociòloga, feminista i membre de l’Articulación de Movimientos Sociales de Nicaragua. Ha estat docent-investigadora a la Universidad Centroamericana i la Universidad Politecnica de Managua fins a les protestes del passat mes d’abril.

Jessica Cisneros, amb26 anys, és graduada en Disseny Gràfic per la Universidad Centroamericana (UCA), activista i defensora de Drets Humans en temes d'inclusió i participació ciutadana de les i els joves a les diferents esferes socials a Nicaragua.

Les activistes, que foren presentaces per Fran Giménez, expert en temes de cooperació internacional que ha viscut i treballat a Nicaragua, relataren l’evolució d’un govern, el de Daniel Ortega, que «només té d’esquerres la retòrica», i que fins i tot per arribar al poder va pactar amb la dreta corrupta i amb les oligarquies del país.

 

Més de 600 persones preses polítiques, moltes d’elles estudiants de la protesta contra el Govern, més de 700 persones assassinades i milers a l’exili, especialment a Costa Rica, són de moment el balanç de la repressió del govern de Daniel Ortega.

 

Les activistes varen assenyalar que la contrapartida d’aquesta repressió és la solidaritat espontània del poble de Nicaragua, de la gent dels barris populars amb els estudiants i altres col·lectius que articulen la indignació, com les feministes i el Movimiento Campesino.

 

L’anomenada «operación Limpieza» per part del govern d’Ortega no ha estat obstacle perquè aquestes i molts altres activistes, a pesar de la seva joventut, segueixin articulant la contestació i la resistència dels qui encara creuen en una altra Nicaragua i un altre món possible. Tot i el silenciament d’aquest moviment per una part important de l’esquerra europea que mira cap a un altre costat quan es parla del país centre-americà.

 

 

Comentaris
Activistes de Nicaragua exiliades comparteixen la seva experiència a Palma