Clam antifeixista a les Illes #IllesSenseOdi

Dissabte es concentraren a Palma centenars de persones, baix el denominador comú del rebuig als discursos d'odi de l'extrema dreta i  en defensa de la democràcia i els drets humans, convocats per la Plataforma per la Democràcia.

Aquí podeu accedir al manifest que es va llegir a la concentració 

Clam antifeixista a les Illes #IllesSenseOdi
Captura de Pantalla 2019-03-25 a les 8.26.51
foto: Pere Serra (UH)

Dissabte es concentraren a Palma centenars de persones, baix el denominador comú del rebuig als discursos d'odi de l'extrema dreta i  en defensa de la democràcia i els drets humans, convocats per la Plataforma per la Democràcia. Una mobilització emmarcada en les mobilitzacions que arreu del planeta, i especialment a Europa, foren convocades baix el paraigües de www.worldagainstracism.org.

Aquí podeu accedir al manifest que es va llegir a la concentració:

IGUALTAT, DEMOCRÀCIA I SOLIDARITAT: LES ALTERNATIVES A L’ODI I ELS AUTORITARISMES

 

L’avanç dels autorismes que vénen no és un fenomen nou. I això ho sabem bé a Europa, on a pesar de la història negra del segle passat tornen a revifar personatges com Salvini a Itàlia i Orban a Hongria. És també un fenomen global, perquè personatges com Bolsonaro o Trump governen a països importants com Brasil o els Estats Units. I a l’Estat espanyol no estam exempts de l’amenaça, després de la porta oberta a Andalusia als pactes amb l’extrema dreta. Líders i governs que des del poder polític i alimentats pels poders econòmics i mediàtics promouen discursos d’odi de tal manera que els normalitzen en la societat. Discursos d’odi als quals hi subordinen les polítiques públiques, que redueixen a la mínima expressió. Gent que considera «txiringuitos» els serveis socials, o els programes de protecció a les dones víctimes de violència de gènere, i criminalitza la diversitat en totes les seves expressions, des de les persones d’origen migrant o refugiades fins als col·lectius LGTBi. Gent que defensa obertament l’abolició de les comunitats autònomes i que vol passar per damunt del nostre autogovern i menysprea la diversitat lingüística i cultural. Gent que justifica les retallades de drets fonamentals com la llibertat d’expressió, i defensa la persecució d’activistes polítics i socials que són arbitràriament privats de llibertat. 

 

Es tracta de gent sense escrúpols, que lluny de qüestionar les raons estructurals per les quals la precarietat i la pobresa de bona part de la societat han esdevingut cròniques amb la crisi mentre es rescatava bancs amb diners públics, aprofiten el malestar de la gent per apuntar justament contra els sectors més vulnerables, o contra aquelles que volem qüestionar un sistema que només serà sostenible si es fonamenta en més igualtat real, més democràcia i més llibertat. Odi contra les dones i el moviment feminista. Odi contra les esquerres i contra l’organització democràtica de les treballadores i treballadors que representa el moviment sindical. Odi a la recuperació de la nostra memòria històrica, al reconeixement de la lluita antifranquista i a les víctimes del franquisme. Odi contra l’ecologisme i la lluita contra el canvi climàtic. Odi contra les docents i els docents. Odi contra les alternatives a un model social explotador, patriarcal i antidemocràtic.

 

Odi contra totes i contra tot, quan justament el que cal és una societat unida i solidària si volem que no trepitgin més encara els drets de totes i tots. Odi que compta amb grans altaveus i amb la manipulació i la mentida com a estratègia de penetració social.

 

Per tot això, les entitats sota-signants feim una crida a la gent d’arreu de les Illes i de tota procedència:

 

  • A mobilitzar-se en la defensa dels valors democràtics i de dignitat humana, i a sumar esforços i teixir xarxes per tal de frenar els discursos d’odi i fragmentació social que volen minar la convivència social. 

     

  • A exigir una informació pública i contrastada que no faci d’altaveu de posicionaments que mereixen el rebuig de tota la societat des del simple respecte als drets humans.

     

  • A exigir als partits polítics democràtics que no facin seguidisme dels discursos d’odi, i alhora assumeixin la seva responsabilitat en la defensa de la democràcia i els drets humans, però també en el compromís d’un horitzó de canvi social i benestar per a la majoria.

     

  • A sumar-se a totes les mobilitzacions i accions que els diferents col·lectius, i especialment el moviment feminista, desplegaran en els propers mesos: cada acció de carrer ha de ser un element d’impugnació de l’amenaça del feixisme i els autoritarismes, i una llavor d’esperança en una societat i un món millors.

Entitats adherides: CCOO, UGT, STEI-i, Ben Amics, Memòria de Mallorca, Feministes en Acció, Associació Dona Sana, Sóller per la Igualtat, Fundacions Darder-Mascaró, Fundació Gabriel Alomar, AEG Eladi Homs, Moviment cristià de professionals, GOB, Unió de Pagesos, Col·lectiu Aurora Picornell, Balears Acollim, Associació Arxipèlag, Brilla Illes Balears contra la violència de gènere, CDR-UIB, Moviment Feminista de Mallorca.

 

Comentaris
Clam antifeixista a les Illes #IllesSenseOdi