Rebuig a la presència del portaavions Abraham Lincoln a Mallorca

Rebuig a la presència del portaavions Abraham Lincoln a Mallorca
D4SA78oWwAAf6ki
Veler 'Zorba' de Greenpeace intercepta el USS George Washington (foto: Xavier Pastor)

Una altra vegada, la badia de Palma torna a ser lloc d’aturada del portaavions Abraham Lincoln, de l’exèrcit dels Estats Units, que en teoria realitza tota una sèrie de maniobres per «preservar la pau a la Mediterrània», segons els seus comandaments. Una presència que ha estat contestada per ecologistes i partits d’esquerres, que entre altres qüestions han posat l’atenció al fet que es tracta d’una embarcació propulsada amb dos reactors nuclears, i que per tant qualsevol accident podria tenir-hi conseqüències dramàtiques per al medi ambient i les persones.

 

Però hi ha més motius per rebutjar aquesta presència. La primera potser aquesta: la qüestió mediambiental. La segona, que no ens poden prendre el pèl: el que han fet els Estats Units i l’OTAN (i això val també per Rússia) no és precisament mantenir la pau a la Mediterrània. Ans al contrari, el genocidi a Palestina continua (recordem els recents bombardejos per part d’Israel a la franja de Gaza), i la guerra a Síria ja ha provocat la mort de més de mig milió de persones i la fugida d’altres tantes, que s’intenten refugiar tant a altres països del Nord d’Àfrica, com als del sud d’Europa. En resum: és prou hipòcrita presumir de passejar més d’una trentena d’avions carregats de míssils, i alhora defensar que aquesta presència no té altre objectiu que la pau i la defensa dels drets humans.

 

Per altra banda, quina «defensa dels drets humans» quan es deixa atracat aquesta mena de vaixells als nostres Ports, mentre s’impedeix que els vaixells que rescaten persones a la Mediterrània, puguin fer la seva feina? El darrer, per cert, l’Aita Mari, a qui finalment el govern d’Espanya ha permès sortir de la badia de Palma (al port ni tan sols se l'ha permès atracar) per continuar amb la seva tasca humanitària i seguir salvant vides. Són les ONGDs, criminalitzades per l’extrema dreta, les que estan fent aquesta ajuda humanitària, i no cap exèrcit ni instància militar.

 

Les protestes contra aquesta presència de vaixells militars ve d’enfora, sobretot de vaixells dels Estats Units i l’OTAN d’ençà de l’entrada en aquest organisme multilateral. Com recordava fa uns dies Xavier Pastor, exdirector de Greenpeace, el 1988 el «Sirius» de Greenpeace va interceptar el portaavions nuclear «Eisenhower» a la badia de Palma, i uns anys després el Parlament Balear va aprovar també una proposició no de llei rebutjant la presència d’aquest tipus d’embarcacions. La VI Flota dels Estats Units va estar molts d’anys sense tornar a les Illes Balears. Protestes que segueixen essent més que necessàries si volem ser territori de pau, i no còmplices de mil guerres injustes.

Comentaris
Rebuig a la presència del portaavions Abraham Lincoln a Mallorca