Alliberar les patents, compartir les vacunes

Alliberar les patents, compartir les vacunes
presentació de la plataforma a la UCM
presentació de la plataforma a la UCM

Que ningú no es lucri amb la pandèmia. Aquest és el lema de #Right2Cure, la iniciativa ciutadana europea que exigeix l’alliberament de les patents de les vacunes perquè aquestes arribin a tothom com més aviat possible. A l’estat espanyol, entitats socials, sindicals, així com altres vinculades al món de la ciència la impulsen i demanen l’adhesió de persones i col·lectius a la mateixa. Varen presentar ahir la iniciativa a la facultat de medicina de la Universitat Complutense.

Des de #Right2Cure recorden que en aquests moments hi ha ja 269 vacunes distintes en procés de recerca, i que totes s’han de desenvolupar des de zero perquè les empreses no volen compartir el coneixement, una decisió que va en contra del bé comú i de la necessitat de lluitar contra la pandèmia de forma col·lectiva.

Les entitats impulsores recorden que la UE ha de posar la salut per davant dels beneficis privats, amb l’objectiu d’immunitzar la població i evitar l’aparició de variants més agressives, com ja està passant, i que per això no s’haurien de posar límits a l’administració d’altres vacunes autoritzades per l’OMS i l’agència europea del medicament.

A més, consideren necessari assegurar que l’accés als diagnòstics i les vacunes contra el covid-19 no siguin obstaculitzats pels monopolis que limiten la seva capacitat de producció mundial i eleven els preus de manera abusiva. Exigeixen que durant la pandèmia es suspengui l’aplicació de les patents, remunerant les despeses de recerca acreditades, i evitant així que es puguin comercialitzar productes que haurien de ser considerats de primera necessitat a preu de cost.

La iniciativa no té res a veure amb la plataforma provacunes impulsada pel sector hoteler entre d'altres, que reclamava a les autoritats espanyoles i europees una vacunació diferenciada i preferent per a les Illes amb l'objectiu de salvar el turisme, però sense qüestionar l'arrel del problema: l'especulació capitalista entorn a allò que hauria de ser considerat un bé comú.

 

Comentaris
Alliberar les patents, compartir les vacunes