48 anys de resistència i dignitat

Commemoració del 48è aniversari del Front Polisario

Commemoració del 48è aniversari del Front Polisario
foto: France24
foto: France24

El Frente Polisario es va fundar el 10 de   maig de 1973, a Zuerat (Mauritania), un grup de joves varen decidir caviar el curs de la història amb el ferm propòsit d’aconseguir la independència del territori, el Sàhara Occidental que estava sota domini espanyol i varen fundar el FRENTE POLISARIO,( Frente Popular para  la liberación de Saguia el-Hamra i Rio de Oro) i és el successor del  Moviment per a l'Alliberament del Sàhara, de finals de la dècada de 1960, dirigit per Basiri, que va desaparèixer a mans de la policia territorial espanyola en una insurrecció el 1970 a Al-Aaiun, en la qual diversos sahrauís van ser abatuts per la Legió Espanyola durant la dictadura de Franco i avui dia encara se segueix denunciant la seva desaparició.

El Frente Polisario és un moviment d'alliberament nacional, únic representant legítim del poble sahrauí, així està acreditat tant per Nacions Unides com per la UA. En el seu primer congrés va sortir elegit Secretari General l’actual president de la República Àrab Sahrauí Democràtica, Brahim Ghali.

El 27 de febrer de 1976 a Bir Lehlu, es proclama la República Árabe Saharaui Democrática, RASD. Un govern a l’exili. Que el dia d'avui compta amb el reconeixement de 84 països.

El dia 20 de maig de 1973 es va iniciar la lluita armada contra el colonialisme Espanyol i va marcar l’inicio d’un llarg camí de lluita per l’alliberament del seu poble, primer contra el colonialisme espanyol i després contra el Marroc, el país invasor des de 1975 Aquesta lluita va finalitzar amb els dels acords de l’alto al foc signats en 1991 amb la promesa del referèndum d’autodeterminació que mai es va realitza.

El 13 de novembre del 2020, després de 29 anys d’un estat de no guerra i no Pau, l’exèrcit marroquí va violar aquest alto al Foc enviant forces militars a la bretxa il·legal del Guerguerat on civils sahrauís es manifestaven pacíficament per exigir els seus drets. Des d’aquest moment el Frente Polisario va declarar l’estat de guerra per protegir als manifestants. Una guerra no volguda però justa i legitima i que després de cinc mesos continua. Són nombrosos els comunicats de guerra que s’envien informant dels combats. Aquesta guerra ignorada pels  mitjans de comunicació, i amb el mutisme de l´ONU, la Comunitat Internacional i el Govern espanyol, no s´aturara fins que hi hagui una resposta per dur endavant el referèndum d’autodeterminació.

Des de l´Associació d´Amics del Poble Sahrauí, juntament amb el moviment de solidaritat amb el Sàhara hem commemorat aquest any el 48è aniversari de la fundació del Frente Polisario per demostrar tot el nostre suport a les decisions del govern de la República Árab Sahrauí Democràtica, RASD. Al Frente Polisario, únic representat legítim del poble sahrauí, que lluita per aconseguir la llibertat pel seu poble, recuperar la seva terra, El Sàhara Occidental i que les Nacions Unides assumeixi el seu compromís i es reconegui el dret a l’autodeterminació.

Els sahrauís no estan sols, som molts que sempre estarem al seu costat denunciant la vulneració dels drets humans dels sahrauís que viuen als TT.OO, territoris ocupats, vulneració que s’ha vist molt intensificada des de la declaració de l´alto al foc. Denunciem l’espoli dels seus recursos naturals i exigim la llibertat de tots els presos polítics.

 

VISCA EL POBLE SAHRAUÍ!!

Comentaris
Commemoració del 48è aniversari del Front Polisario