COVID-19: condonar el deute per salvar vides

COVID-19: condonar el deute per salvar vides
Captura de Pantalla 2020-04-10 a les 9.52.22
Captura de Pantalla 2020-04-10 a les 9.52.22

Diferents líders de l'esquerra latinoamericana han reclamat aquests dies en un manifest la condonació i reestructuració del deute extern dels països del continent, que si ja llastraven el desenvolupament dels sistemes públics dels seus Estats, ara amenacen clarament la possibilitat de poder salvar vides davant la pandèmia del COVID-19. 

La CELAG (Centre Estratègic Latinoamericà de Geopolítica) ha organitzat aquesta setmana un encontre virtual amb Rafael Correa (Equador), Gustavo Petro (Colòmbia), Dilma Roussef (Brasil), Camila Vallejo (Xile), Álvaro García Linera (Bolívia), Maximiliano Reyes (Mèxic) i Jorge Taitana (Argentina), en el qual tots han coincidit en l'excepcionalitat d'una situació que requereix mesures extraordinàries que impliquen alliberar recursos, i això passa per condonar i reestructurar el deute sobirà dels seus respectius països.

Els dirigents progressistes convocants qualifiquen de "criminal" la política aplicada per organismes com el FMI i el Banc d'Inversions al Desenvolupament (BID), que no han deixat de reclamar el retorn del deute tot i la situació de crisi sanitària que es viu. Un deute que és ben sabut que és una herència del colonialisme practicat pels països i empreses occidentals que s'han relacionat amb Amèrica Llatina a partir de l'extractivisme.

A més, assenyalen que la pandèmia és global, i que per tant la possibilitat que el continent pugui fer front en condicions al virus és una qüestió de salut global, de la qual també se'n beneficiarà el conjunt de la societat, també als països rics. 

I és que el colonialisme també mostra la seva cara més cruel aquests dies, on per exemple un grup de científics francesos va plantejar experimentar una possible vacuna amb la població africana. Una proposta que fins i tot l'OMS ha qualificat de racista.

Comentaris
COVID-19: condonar el deute per salvar vides