Mor en vaga de fam la música kurda Helin Bölek

Mor en vaga de fam la música kurda Helin Bölek
Imatge: Atalayar
Imatge: Atalayar

Turquia no és cap país exemplar, per molt que la UE li encomani la vigilància de les fronteres amb Grècia, com hem vist aquesta setmana amb la requisa de material sanitari que havien comprat algunes Comunitats autònomes espanyoles. Divendres passat va morir l'activista i música kurda Helin Bölek, amb 28 anys, després d'una llarga vaga de fam de 288 dies en protesta per la persecució i la repressió política a Turquia.

Els concerts de la seva banda, Yorum, havien estat prohibits pel contingut polític de les seves cançons.Una altra membre de Yorum encara és en vaga de fam, Ibrahim Gorcek. Des de l'esquerra kurda acusen de feixista el partit d'Erdogan,  Justícia i Desenvolupament (AKP), i l'acusen d'haver assassinat Bölek i de no haver respost a les demandes d'alliberament dels presos polítics i de què aturin les batudes contra els centres culturals kurds. 

Com ens recorden des de Kurdiscat, el Grup Yorum és un grup de música folk turca d'esquerra molt actiu des dels anys 80, que també s'ha popularitzat a Turquia pels seus temes revolucionaris i la seva mixtura dels folklores kurd i turc, amb lletres dedicades a la lluita contra el capitalisme i l'imperialisme. Malgrat les múltiples detencions i judicis que han sofert (més de 400), de la confiscació dels seus àlbums i la prohibició dels seus concerts, és un dels grups més venuts i escoltats en la història de Turquia. Alguns dels seus membres gestionaven un centre cultural alternatiu a Istanbul.

Després de diverses detencions i d'una dura persecució política per part del règim d'Ergogan, el grup va passar a la clandestinitat el 2017, acusats fins i tot de terrorisme.

 

Comentaris
Mor en vaga de fam la música kurda Helin Bölek